Kivágták a tihanyiak kedvenc fáját egy bicikliút miatt, ami végül át sem megy a helyén

2021. november 05. – 05:08

Másolás

Vágólapra másolva

Október elején írtuk meg, hogy a tihanyi bicikliút kiszélesítése miatt több más fa mellett kivágtak egy akkor 250 évesnek hitt, tavaly az év fájának jelölt nyárfát is, ami a környék szimbóluma volt, sokan Tihany kapujának is nevezték. A fáról pont a kivágása miatt kiderült, hogy nem volt 40 éves sem – de erre a későbbiekben még visszatérünk.

Forrás: Az év fája
Forrás: Az év fája

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a fa kivágása után azt nyilatkozta a Telexnek, hogy nem volt más lehetőségük, mert a bicikliút nyomvonalának megváltoztatásával még több fa kivágása vált volna szükségessé. A kivágott fák pótlásáról pedig a beruházás keretében gondoskodnak.

Olvasóink a napokban azonban megdöbbentő fotókat küldtek, amelyeken az látszik, hogy a kivágott fa tönkjét benne hagyták a földben, így pontosan látszik, hogy a készülő bicikliút éppen kikerüli a fát.

Mint egyikük írta,

„rettentően felháborított a ma tapasztalt állapot, amin az látszik, hogy a konkrét út megvalósulását látva teljesen indokolatlan volt a 250 éves fa kivágása. Az lenne a minimum, hogy az érintett szervek beismerik a hibájukat. Megérintő volt ugyanakkor látni, hogy valaki mécseseket tett ki rá”.

Egy másik olvasónk azon értetlenkedett, hogy vajon cinizmusból hagyták-e meg az egykor 13 méter magas fa csonkját, ami a helyiek kedvenc fája volt – ugyanis a 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán lévő fa látványánál érezték azt egy-egy útjuk után, hogy hazaérkeztek.

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

Arról, hogy történhetett-e ebben az esetben természetkárosítás, és ha igen, ki azért a felelős, megkérdeztük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot, akik válaszukban csak annyit írtak, hogy „a Balatoni Bringakör korszerűsítése kapcsán folyó kerékpárút szélesítése miatt történt beavatkozásokat az illetékes hatóságok engedélye alapján végezték. A jogszabályok adta lehetőségek mellett továbbra is azon dolgozunk, hogy a természetben okozott károkat a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljük”.

A nemzeti park homályos válaszánál a NIF Zrt. konkrétabban válaszolt arra a kérdésre, hogy ők feleslegesnek látják-e a monumentális fa kivágását, és ha igen, akkor indul-e valamilyen felelősségre vonás az ügyben. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. válaszában azt írta, hogy a tihanyi kerékpárút 2-ről 3,3 méteresre szélesítésének tervezése a helyi önkormányzattal és a kezelőkkel történt, „az egyeztetések alapján kijelölt nyomvonallal érintett fákat minden szükséges engedély birtokában a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály engedélyével és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hozzájárulásával vágták ki”.

Álláspontjuk szerint nem volt felesleges a kivágása, mivel

„a nyárfa a 71-es főút és a Tihanyi bekötőút kereszteződéséhez gépjárművel vagy kerékpárral érkezők látóterét csökkentette, láthatóságát is zavarta, ezzel növelve a baleseti kockázatokat. A főút megfelelő színvonalú üzemeltetését is akadályozta azzal, hogy a vízelvezető árokban állt”.

Ugyanakkor felhívták arra is a figyelmet, hogy „a fa törzsének vizsgálata alapján, az évgyűrűk megszámolásával megállapítható volt, hogy a három ágú fa életkora nem érte el a 40 évet sem”.

Fotó: NIF Zrt.
Fotó: NIF Zrt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megerősítette ezt az információt, mint írták, „a kivágott háromágú nyárfa a sajtóhírekkel ellentétben nem 250 éves, kora valójában mintegy 40 év, faja pedig nemes nyár, melyet több nyárfafaj keresztezésével éppen a rendkívül gyors növekedés érdekében, faültetvények céljára hoztak létre”.

Azt, hogy a kivágott fa 250 éves lett volna az Ökotárs Alapítvány Az év fája versenyének oldala írta. Kérdésünkre az Ökotárs azt írta, hogy „minden fa leírását a jelölő adja meg az adatlap kitöltésénél” – ezek szerint az információkat ők viszont nem ellenőrzik.

Ugyanakkor a fa szimbolikus volta miatt talán nem is az a legfontosabb jelenleg, hogy hány éves volt, hanem az, hogy az események ilyen alakulása után hogyan lehet csillapítani a felháborodott tihanyiak indulatait.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!