Kivágtak egy 250 éves nyárfát Tihanyban, mert útban volt a bringaút kiszélesítése miatt

2021. október 6. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasóink jelezték, hogy a tihanyi bringaút szélesítése miatt több más fa mellett kivágtak egy 250 éves, tavaly az év fájának jelölt nyárfát is, ami a környék szimbóluma volt, sokan Tihany kapujának is nevezték.

Mivel a 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán, a kerékpár út szélén álló nyárfa 13 méter magas, 2-3 méter törzsvastagságú volt, joggal merül fel a kérdés, hogy feltétlenül szükség volt-e egy ilyen monumentális és idős fa kivágására. Már csak azért is, mert az alatta futó bringaút miatt nemcsak a helyiek, hanem a bringások is nagyon kedvelték, főként meleg időben az árnyéka miatt.

Forrás: Az Év Fája
Forrás: Az Év Fája

Megkérdeztük ezért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF), hogy nem lehetett volna-e kikerülni a bicikliút kiszélesítésekor a fát, vagy bármely más módon megóvni a kivágástól. A NIF válaszában közölte, hogy

a települések összekötésére a főúttal párhuzamos, már meglévő nyomvonal szélesítésén kívül más nyomvonaljavaslat nem jött számításba, mivel abban az esetben vélhetően többször ennyi fa kivágásával járt volna a kivitelezés.

Mint írták, a Balatoni Bringakör teljes megújításának részeként a tihanyi kerékpárutat a biztonságosabb biciklis közlekedés érdekében kb. 2 méterről 3,3 méterre szélesítik. A helyi önkormányzattal és a kezelőkkel történt egyeztetések alapján kijelölt nyomvonallal érintett fákat minden szükséges engedély birtokában vágták ki. Helyettük összesen 18 új fát ültetnek az érintett területen.

A kivágott fa csonkja. Fotó: Olvasó / Telex
A kivágott fa csonkja. Fotó: Olvasó / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!