Az Index szerint valaki el akarja adni a Városházát, a főváros feljelentést tett

2021. november 5. – 11:38

frissítve

Az Index szerint valaki el akarja adni a Városházát, a főváros feljelentést tett
Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre groteszkebb fordulatokat vesz az Index által kirobbantott állítólagos Városháza-eladási ügylet. A Főpolgármesteri Hivatal feljelentést tesz csalás ügyében, mindenesetre lapunknak ismét többen is megerősítették a Városházáról, hogy eszük ágában sincs értékesíteni a székházukat. Elértük Beák Attila ingatlanost is, aki deklarálta, semmilyen kapcsolatban nincs a Főpolgármesteri Hivatallal.

November 4-én számoltunk be mi is az Index főszerkesztője által kirobbantott balhéról, amelynek az a lényege, hogy a főváros el szeretné adni a székházát.

Egy nappal később az Index egy olyan cikket írt, amelyben ugyan már nem konkrétan a Főpolgármesteri Hivatalt nevezte meg, mint aki el szeretné adni a városházát, de egy olyan papírt mutatott be, amelyben egy Northern Rock nevű alkalmazott és bevétel nélküli cég és a Beák és társa Ingatlaniroda a Főpolgármesteri hivatalra, mint egy megállapodás tárgyára szerződik.

Városháza: teljes döbbenet

Magában a hivatalban nem tudják, hogy mi ez a papír, a feleket nem ismerik, a városházát nem szeretnék eladni, illetve több munkatárs is megerősítette számunkra, hogy Budapestnek van egy saját vagyonkezelője, ha bármit eladnának, azt a intézi, és nem egy ingatlaniroda.

Időközben Karácsony Gergely az FB-ra is posztolt erről, aki ugyan egy napja azt írta, hogy „utoljára olvastam Indexet”, szerintem az újabb cikket is elolvasta, hiszen ezt írja:

„Láthatóan folytatja a fake news terjesztését az Index, a sajtóetikára ismét fittyet hányva, meg sem várva a Fővárosi Önkormányzat válaszát.

Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. Szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét.

Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja aDe akkor mi lehet az Index által citált papír?”

Mi lehet ez az egész?

Ha elfogadjuk a főváros tájékoztatását, miszerint semmi közük a bemutatott szerződéshez, megoldás még mindig többféle is lehet.

  • Magyarországon megpróbálták már eladni az utolsó vacsora című festményt is, vagyis lehet valamilyen nettó szélhámosság.
  • Vannak úgynevezett dealbrokering ügyletek is, ilyenkor például egy neves tanácsadó megkeres egy potenciális vevőt, és amikor már kipuhatolta, hogy mennyit adna egy portékáért, csak akkor állít be az eladóhoz. Hogy értsük ezt a folyamatot, egy fiktív példában, ha egy big four tanácsadó felismeri a kormány szándékait, hogy az örülne a fővárosi reptér megszerzésének, megkeresi a potenciális vevőt, mondjuk az ITM-et, átbeszéli a remélt tranzakciót, kap egy 3 milliárd eurós elkötelezettséget, és csak utána megy el a reptér külföldi tulajdonosaitól a tranzakció ötletével. egy ilyen trükkös megközelítés esetén folyhatnak tárgyalások úgy valaminek az eladásáról, hogy arról még az eladó nem tud.
  • Végül esetleg olyan is lehet, hogy egy valódi ingatlanos (a fővárost biztosan keresték meg korábban is, most is ingatlanosok az ötleteikkel), valóban megbízott egy ingatanost, hogy segítsen ebben a vásárlásban.

A Northern Rock egyik tulajdonosa, Berki Zsolt sok vállalkozásban volt képviselő, de ezek jelentős része kényszertörlés, vagy felszámolás alatt áll.

Az Index tálalása

Azt, hogy mi a valóság az Index cikke bevallottan nem tisztázza, olyan fordulatokat alkalmaz, hogy

„Mivel az még nem látszik, hogy a Northern Rock Kft. számára ki adott megbízást egy ilyen tranzakció elindítására a Városháza vezetéséből, az Index helyt ad az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak, fejleményeknek – akár a Városháza részéről is.”

Örömteli újságírói nyitottság, hogy akár még a „besározott” intézmény is elmondhatná a véleményét, de az is mókás, hogy azért valahogy csak összekeveredik a cikkben a potenciális vevők és a főváros, idézzük:

„A patinásnak nem nevezhető, hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével.”

Mivel e sorok írója korábban kapcsolatba került már Berki Zsolttal, például ezen szövevényes ügy, vagyis az Inforpark-saga kapcsán, most is megpróbáltuk elérni, de egyelőre sem Berki Zsolt, sem Beák Attila nem állt a rendelkezésünkre, ha ez változik, írásunkat frissítjük.

Frissítés: Sikerült beszélnünk Beák Attilával, aki elmondta, hogy a kiszivárgott magánjogi szerződés hátteréről nem adhat felvilágosítást, de mint mondta, a Főpolgármesteri Hivataltól semmilyen megbízást nem kapott, azzal nincsen kapcsolatban.

Az Index cikke kapcsán még annyit jelzett, hogy abban az szerepel, hogy anno ő adta el az MSZP-székházat, nem, nem ő adta el, de annyi részigazsága van az állításnak, hogy annak az ingatlannak az eladására valóban volt megbízása.

Természetesen nem tudjuk, hogy az Index célja mi volt ezzel a nagyon különös két cikkel, de a propagandagépezet azonnal felkapta az információt, és mint például itt olvasható, nagyjából az a tálalás, hogy Karácsony hazudik, vagy nem tudja, hogy mi történik alatta.

Frissítés: Időközben hallottuk az újabb fejleményt, a főváros már be is adta a feljelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!