A kormány törvénymódosítással adná ingyen az állami sportlétesítményeket

2021. november 4. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Módosítaná a kormány a sportról szóló törvényt, erről Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter nyújtott be javaslatot. Míg a jelenleg hatályos törvény így szól:

  • „Az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előzetes egyetértésével adhatók ingyenesen önkormányzati tulajdonba”,

addig az új verzióban már ez szerepelne:

  • „Az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter előzetes egyetértésével sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba”.

Ezzel tehát kikerülne az önkormányzat szó a törvényből, de az nem derül ki, helyettük kik kapnák meg az állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen, a törvénymódosítás csak “tulajdonszerzőként" hivatkozik rájuk.

Ahogy az a mondat is kikerülne a törvényből a módosítás szerint, miszerint 'az ingyenesen történt tulajdonszerzést követő 15 évig az önkormányzat az ingatlant csak a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium egyetértésével terhelheti meg".

A törvénymódosító javaslat nem indokolja, hogy miért kell módosítani a törvényt, miért kerülnek az ingyenes ingatlanok az önkormányzatoktól másokhoz.

A DK közleményben reagált a javaslatra, mint írják, “Orbánék már a közpénzből épült sportlétesítményeket is ellopnák", és " lázasan csomagolva készülnek a jövő áprilisi választási vereségre” azzal, hogy az állami vagyont ingyen adnák magánkézre.

Frissítés: A kormány a törvénymódosító javaslatról azt mondta a HVG-nek, hogy nem az önkormányzatok szó kihagyása a lényeg, hanem az, hogy megjelent benne a sportcélokra szó. Azt is írták, az állami vagyonról szóló törvény rendelkezik azokról a kedvezményezettekről – például helyi önkormányzatok, közhasznú szervezetek, egyházak –, amelyek részére állami vagyon ingyenesen átadható, ez pedig szerintük így is marad, „ezen kedvezményezetti körön a benyújtott törvényjavaslat nem változtat, magántulajdonosok részére továbbra sem ruházható át ingyenesen állami vagyon. A szabályozás célja a sportszakmai kontroll további erősítése, melynek érdekében az állami vagyonról szóló törvény kiegészítésre kerül azzal, hogy az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a jövőben kizárólag sportcélokra adhatók ingyenesen tulajdonba.”

Ebben a cikkünkben írtunk arról bővebben, hogy a szoros küzdelmet ígérő választások előtt a kormány tetemes közvagyont szervez ki, például alapítványokba az állam alól. Ennek értelmében alapítványi fenntartás alá került a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig ellenszolgáltatás nélkül több ezermilliárd forintnyi közvagyont adott oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!