Index: Budapest vezetése eladná a városházát – Karácsony Gergely: Ma olvastam utoljára Indexet

2021. november 4. – 09:11

frissítve

Index: Budapest vezetése eladná a városházát – Karácsony Gergely: Ma olvastam utoljára Indexet
Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán 2021. október 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A főpolgármester szerint fake news az egész. Lapunknak ezt erősítette meg Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is.

Az Index arról írt, hogy a főváros vezetése eladná a városházát.

Karácsony Gergely főpolgármester erre így reagált a Facebookon:

„Ma olvastam utoljára Indexet.”

Részletesebben pedig ezt mondta:

„Az index.hu-t sajnálatos módon elérte a fake news korszelleme. A kissé szokatlan módon a főszerkesztő által személyesen jegyzett cikk – a sajtóetikai szabályokat megsértve, a reakciót be sem várva – ma reggel háromnegyed nyolckor úgy került ki vezető anyagként a portálra, hogy mindössze húsz perccel azelőtt kérték egyáltalán a Fővárosi Önkormányzat nyilatkozatát.

A cikkből persze kiderül, hogy a szerző tényállítása mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében »a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök«️ megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. Nos, nem tudjuk, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek. Annyit vagyunk kénytelen megjegyezni, hogy a cikk szerzője összekeverte a NER-t és a Fővárosi Önkormányzatot: mifelénk nem üzleti körök határozzák meg a vagyongazdálkodási döntéseket.

A Fővárosi Önkormányzat a Városháza ingatlanegyüttesével kapcsolatban számos döntést hozott a közelmúltban, így a Merlin Színház épületének felújításáról és a Városháza Park tervpályázatának kiírásáról. Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.”

Igyekeztünk mi is megkérdezni, hogy mi lehetett egyáltalán a cikk alapja, a hír mennyire lehet megalapozott. Arról ugyan valóban hallottunk, hogy az egykori invalidus kórház épülete nem a legalkalmasabb a városvezetésre, vagyis akár lehetne is az értékesítésben ráció, ugyanakkor a műemlékvédelem alatt álló épület piacra dobása egyáltalán nem ilyen egyszerű. Az illetékes kormányhivatal engedélyéhez kötött, amely aligha adna zöld lámpát, legutóbb azt sem sikerült a városvezetésnek keresztülvinnie, hogy az épület egy részében hajléktalanszálló működhessen.

Frissítés: Időközben elértük Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki elmondta, hogy hosszabb távon is a Városházával terveznek. Jelenleg éppen három projekt is zajlik az épületben

  • a Merlin újranyitása
  • a Városháza Park tervpályázata már átment a közbeszerzési bizottságon, ehhez már bizonyos munkálatok(tetőjavítások) is zajlanak,
  • a Budapest Galéria kiállítótermei is készülnek a Városháza földszinti részén.

Azt a főpolgármester-helyettes nem érti, hogy a főszerkesztő által jegyzett cikk írásakor miért nem várta meg az Index, hogy megírhassák, hogy a felvetés alaptalan, így ezt valamilyen politikai célú vakrepülésnek gondolják a fővárosnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!