A kétgyerekes családmodell kevésbé népszerű, mint 1990-ben

2021. november 4. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Könnyen előfordulhat, hogy a mai harmincas nők ötöde egyáltalán nem fog gyereket vállalni, és ez jelentős változás az elmúlt évtizedekhez képest, ez derül ki egy kutatásból, amit a 444 ismertetett.

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének vezetője nemrég megjelent tanulmányában azt írta, hogy ma is a diplomás nők közt vannak a legtöbben, akik egyáltalán nem vállalnak gyereket. Ennek oka, hogy ők jellemzően mindig később szültek az alacsonyabb iskolai végzettségű nőkhöz képest, ami növeli a gyermektelenség esélyét.

Látványos változás 1990-hez képest, hogy a kétgyerekes modell egyre veszít a népszerűségéből.

Az érettségizettek és a szakképzettek közt találjuk a legtöbb egygyermekest, a legkevésbé képzettek közt pedig a legtöbb nagycsaládost. De a diplomások még mindig nagyobb eséllyel vállalnak három gyereket, mint az érettségizettek vagy a szakképzettek.

Nemzetközi szinten kiemelkedően sokat költünk népesedéspolitikai célokra, a Fidesz kiemelt célja a demográfiai trendek megfordítása, különösen a gyerekvállalás ösztönzése. Vajon mennyire eredményesek, lehetne-e másképp közelíteni a népességfogyás megállításához? Ebben a cikkben megnéztük, honnan hová jutottunk egy évtized alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!