Közel 800 ezer aláírást hitelesített az NVI, érvényes az őshonos kisebbségeket támogató székely kezdeményezés

2021. november 3. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az aláírások 90 százaléka megfelelő volt, vagyis 774 ezer érvényes támogató nyilatkozat érkezett Magyarországról az őshonos kisebbségeket támogató székely kezdeményezéshez, amihez két éven át gyűjtötték az aláírásokat Pesty Lászlóék. A sikeres európai polgári kezdeményezés után a labda az Európai Bizottságnál van.

A leadott magyarországi támogatások 90 százaléka, összesen közel 800 ezer aláírás érvényes volt – állapította meg a Nemzeti Választási Iroda. Az NVI-nek három hónapja volt rá, hogy átnézze az online és a fizikai aláírásokat, amiket a COVID miatt meghosszabbított határidővel, két éven át gyűjtöttek az Európai Unió tagállamaiban.

Az eredetileg a Székely Nemzeti Tanácstól jövő kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kiemelt figyelemmel kezeljék az őshonos nemzeti kisebbségeket és az ő régióikat, konkrétan ők közvetlenül is részesülhessenek az uniós kohéziós alapokból, ne csak a tagállamokon keresztül, amelyek a feltételezések szerint gyakran hátrányban részesítik a kisebbségeket.

Maga az európai polgári kezdeményezés lehetősége a 2008-as lisszaboni szerződés óta van meg, a célja a közvetlen demokrácia előmozdítása: a segítségével az EU-s állampolgárok közvetlenül felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. Ehhez a 27 uniós tagország közül legalább hétből kell összesen egymillió érvényes aláírást összegyűjteni. Ez a 74 korábbi kísérletből csak hatnál sikerült, és sokáig reménytelennek tűnt a székely kezdeményezés sikerre vitele is. A magyarországi kampány azonban önmagában közel 800 ezer aláírást hozott, a kampányt a magyar kormány, az országgyűlés és a magyar diplomácia is támogatta, de igyekeztek abból a politikai választóvonalakon átívelő közös nemzeti ügyet teremteni, és például Karácsony Gergely főpolgármester is támogatásáról biztosította a projektet.

A kezdeményezést végül az Európai Unión belül 1,4 millióan írták alá, összesen tizenegy országban jött össze a kellő számú támogatás Írországtól Spanyolországon és Lettországon át Belgiumig. Jellemzően olyan tagállamokban sikerült beindítani a kampányt, ahol vannak jelentősebb számú őshonos kisebbségek, a magyar szervezők például a katalánoknál és az íreknél is sikerrel kampányoltak. Az 1,4 millió aláírás azonban önmagában nem garantálja, hogy a kezdeményezés gyakorlati eredményt is elér, ehhez ugyanis annak az Európai Bizottságnak kell döntenie, amely korábban nem akarta elfogadni a kezdeményezés elindítását sem, korábban pedig elutasították az őshonos kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelméről szóló Minority SafePacket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!