Áder a klímacsúcsról: Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre

2021. november 3. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés volt a konkrét vállalás, inkább csak ünnepélyes deklarációk hangzottak el Glasgow-ban – értékelte az ENSZ-klímakonferenciát Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Áder azt mondta, Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre: a világ károsanyag-kibocsátásának mindössze 0,13 százalékáért felel, de az országok többségével ellentétben konkrét vállalásokat tett konkrét határidőkkel, így például törvényben rögzítette, hogy 2050-ig klímasemleges lesz. A köztársasági elnök azt is mondta, hogy 2030-ra a városi buszok elektromos meghajtással működnek, és évről évre jelentősen nő a naperőmű-kapacitás.

Magyarország nem most kezdte a zöldítést; miután 100 éve Trianonban elvesztette erdőinek több mint 90 százalékát, politikai kurzusoktól függetlenül folyamatosan növelte erdeit, és jelenleg 22 százaléknál tart. Magyarország nem gazdag, mégis sikerült ilyen döntéseket hoznia és egy ilyen folyamatot tartósan továbbvinnie – tette hozzá Áder.

Fotó: Áder János köztársasági elnök az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 2-ánMTI/Illyés Tibor
Fotó: Áder János köztársasági elnök az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 2-ánMTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök felidézte: a 6 évvel ezelőtti párizsi klímaegyezmény önkéntes volt, ahhoz a Föld valamennyi állama csatlakozott. Abban egyeztek meg, hogy 5 év múlva újra áttekintik, mit teljesítettek a vállalásokból, például, hogy miként alakult a szén-dioxid-kibocsátás. (A Covid-járvány miatt csúszott 2021-re a következő konferencia.) A részes államok vállalták, hogy energiatermelésüket és -felhasználásukat úgy alakítják át, hogy a globális hőmérséklet-növekedés legfeljebb 2 fok legyen. De már Párizsban világos volt, hogy még a minimális cél elérése sem reális, nemhogy a vágyott 1,5 fok – mondta az államfő.

A klímacsúcson az erdők védelmében született megállapodás, de több környezetvédő szervezet szerint ez a közel tízéves fór ismét csak a jövőbe löki a probléma megoldását, miközben az emberiségnek nincs egy újabb évtizede arra, hogy folytassa a globális karbonháztartás szempontjából is kulcsfontosságú erdőirtásokat.

Mások szerint ez egy reális politikai kompromisszum, és nagyobb baj, hogy most sincsenek beépítve olyan kikényszerítő mechanizmusok, amelyek garantálnák, hogy az ígéreteket be is fogják tartani.

A klímacsúcsról készült korábbi összefoglalónkban azt írtuk, hogy Magyarország nem írta alá az erdők védelmében született megállapodást, mára azonban ez módosult, a 124 aláíró ország között Magyarország a 49. helyen szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!