35 milliós kormányzati támogatást kapott az összellenzék szolnoki jelöltje a panziójára

2021. november 3. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

35 millió forintos támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) az ellenzéki előválasztás szolnoki jelöltjének cége panziója felújítására. A Trojka-Szolnok Kft.-nek Sziráki Pál a 76 százalékos tulajdonosa, a cég vezetője és 20 százalékos tulajdonosa pedig húga, Sziráki Irén – írta meg a 444.hu.

Az Orbán Viktor legidősebb lánya, Orbán Ráhel tudásával megtámogatott MTÜ a Kisfaludy-programban 2030-ig 300-400 milliárd forintot oszthat szét, ehhez képest a 35 millió forint nem sok, ahhoz képest azonban igen, hogy Sziráki vállalkozásának tavaly – az első koronavírussal sújtott évben – 20,4, 2019-ben 41 millió forint bevétele volt, 6,5 milliós veszteség, illetve 4,1 millió forint nyereség mellett.

Sziráki Pál az előválasztáson – Forrás: Sziráki Pál hivatalos Facebook-oldala
Sziráki Pál az előválasztáson – Forrás: Sziráki Pál hivatalos Facebook-oldala

Az MTÜ-től a program révén a pénzek java kormányközeli körökhöz kerülhet. A korábbi pályázatokon Mészáros Lőrinc szállodaérdekeltségei nyertek nagyot, a Hunguest Hotels 17,7 milliárdot kapott 14 szállodája felújítására.

Az MTÜ-nél nem pályázat útján lehet pénzt szerezni, ehhez Sziráki cégének egyedileg kellett kérelmeznie a támogatást, amit „az MTÜ ismeretlen kritériumok alapján” ítélt meg neki – írta a 444.hu. Igaz, a politikus kampánya alatt is hangsúlyozta a turizmus fejlesztésének fontosságát.

Sziráki saját életrajza szerint 2019-től nyugdíjas, és „ezzel egyidejűleg megbízások alapján több megyeközpont helyi tömegközlekedésével kapcsolatban” végez szakértői munkát, jelenleg a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. Felügyelőbizottság elnöke is. Az előválasztáson függetlenként indult a DK, a Jobbik, a Liberálisok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával. Jász-Nagykun-Szolnok megyei első választókerületében nagy fölénnyel nyert, 4092 szavazatot szerzett az LMP-s Tóth Áron 1175 szavazatával, és a Momentum által támogatott Kármán Irén 1144 szavazatával szemben.

Sziráki: a támogatásnak nincs politikai vonzata

Kérdésünkkel írásban fordultunk Sziráki Pálhoz. a politikus közölte: „Évek óta sikertelenül pályáztunk panziófelújítási támogatásra. Kétszeri eredménytelen pályázatot követően, harmadik igénylésünkre született támogatói döntés. Több, mint 3 hónappal azelőtt, hogy független jelöltként elindultam az ellenzéki előválasztáson. Ezért úgy gondolom, hogy ennek a döntésnek politikai vonzata nincs.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!