Sokan nem tudják az új M30-as autópályán, hogy merre az előre

2021. november 2. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az M30-as autópálya múlt hét kedden átadott, Miskolc és Tornyosnémeti közötti új szakaszán a hétvégén többen is a forgalommal szemben hajtottak fel, sőt, volt aki kerékpárral közlekedett a leállósávon, tájékoztatott videós illusztrációval a Magyar Közút.

A Magyar Közút forgalomfigyelő kamerái is rögzítették, ahogy 2021. október 30-án kora reggel egy 82 éves kazincbarcikai hölgy az M30-as autópályán először szabályosan haladt, majd meggondolta magát és megfordult, utána nagy sebességgel a forgalommal szemben vezetett egészen Halmajig.

Szintén vannak felvételei a közútkezelőnek arról az esetről is, amikor egy 59 éves encsi nő aznap a kora délutáni órákban szintén a forgalommal szemben közlekedett a 64-es kilométerszelvény térségében. Ő ráadásul kétszer is megfordult a pályán, mire sikerült lehajtania. Előbbi esetben sajnos baleset is történt, ugyanis az 51-es kilométerszelvénynél két lengyel kamion haladt a külső és belső sávban egymás mellett, amikor észlelték a szembejövő autót a leálló, illetve a külső sávba húzódtak le, azonban a két kamion érintőlegesen így is ütközött, míg a szabálytalan autós továbbhaladt.

A rendőrség szakemberei mindkét esetben előállították a sofőröket, vezetői engedélyük bevonásáról intézkedtek, és gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Sőt, vasárnap egy idős férfi az M30-as 45-ös szelvényének térségében a leállósávon kerékpározott, a rendőrök őt is lekapcsolták. Íme az esetekről a videó:

A Magyar Közút szerint azokban a térségekben, ahol új autópálya-szakaszok épülnek, ott érdemes az arra közlekedőknek még utazásuk előtt megtervezniük útvonalukat, hogy feltérképezhessék, hol, milyen csomópontokon keresztül tudnak felhajtani és eljutni úti céljukhoz. A térségben élőknek is fontos, hogy ne megszokásból vezessenek, figyeljék az előjelzéseket, a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódóan kék hátterű táblákon jelzik a szakemberek az útirányokat, településeket.

Érdemes az autósoknak folyamatosan frissíteniük navigációs eszközeiket, és mindig a legfrissebb térképszolgáltatásokat használniuk, ugyanis az is rendszeresen előforduló probléma, hogy a régi szoftverek nem ismerik fel az új pályaszakaszokat, és nem megfelelő utasításokat adnak a közlekedőknek, mint például, hogy forduljanak meg. Az új M30-as autópályán található digitális kijelzőkön ezért külön megerősítették a jelzéseket a szakemberek, hogy még jobban segítsék az autósok tájékozódását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!