Keddtől aktív a kerékpáros útvonaltervező a Google Mapsen

2021. november 2. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keddtől a kerékpáros útvonaltervezés is elérhető Magyarországon a Google Térképen, áll a Google közleményében. A funkció segítségével követhetjük az adott útvonalra vonatkozó navigációs utasításokat, kiválaszthatjuk a mindenki számára leginkább megfelelő útvonalat és az útfelület típusát is.

Az útvonaltervezés mellett a felhasználók megismerhetik az egyes zónákban, városokban vagy régiókban elérhető kerékpárutakat, és választhatnak közülük. Mivel a kerékpározási szokások folyamatosan változnak, különösen a világjárvány miatt, a Google Térkép információit is frissítik, így a felhasználók a legmegbízhatóbb kerékpáros útvonalakat tudják használni, írják.

„Közel 3 éves előkészület után végre elindul Magyarországon is a Google Térképen a kerékpáros útvonaltervezés, melyhez az adatbázist a Magyar Közút és Budapest Közút szolgáltatta. A környező országok közül egyedül Ausztriában működik ez a funkció”

– mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a témában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy szükség van a kerékpárral közlekedők tapasztalataira, tesztelésére is, ehhez várják a visszajelzéseket a kerekparutvonal@kozut.hu címre.

Az első tapasztalatok már meg is vannak. A Magyar Kerékpárosklub szerint a kerékpáros útvonaltervezője egyelőre még fejlesztést igényel. Mint a szervezet a közösségi oldalán írja:

„gyors tesztünk alapján úgy tűnik, hogy az útvonaltervező – a külföldi gyakorlattal ellentétben – még nem a kerékpározásra kijelölt infrastruktúrához igazítja a javaslatokat, a kerékpárral kétirányúsított mellékutcákat sem ismeri.”

A képen azt látni, hogy a Kerékpárosklub irodája és a Nyugati tér között például egy parkon küldené át a bringást, ahol tilos kerékpározni. A Kerékpárosklub ennek ellenére örül a lépésnek: „régi álmunk tehát egyelőre még nem működik tökéletesen, de biztató a fejlemény”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!