Látványos videó arról, ahogy kiemelnek egy több mint 7 méteres vitorlást a Balaton fenekéről

2021. október 31. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen látványos, ritkán látott esetet bemutató videót közölt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata arról, ahogy kiemelnek egy 25 láb hosszú, vagyis több mint 7 méteres vitorlást a Balaton fenekéről.

A hajó még október 9-én, a Szüreti Regattán süllyedt el, a mentésére viszont csak később, október 15-én nyílt lehetőség, írják a vízimentők a pár napja közzétett videóhoz mellékelt cikkben. A vitorlás legénysége akkor, a süllyedés időpontjában épségben parta jutott a közelben hajózók, a rendezők motoroshajója, illetve a vízimentők segítségével.

„Egy elsüllyedt hajó kiemelése minden esetben izgalmas feladat a mentés megtervezésétől a kivitelezésig, és a csapat minden tagja számára felemelő látvány, amikor a vontatóhajó elindul a szerencsétlenül járt vitorlással a kikötőbe” – olvasható a munkálatokról, amihez 14 vízimentő 12 órás erőfeszítésére volt szükség.

A mentés egészen pontosan úgy nézett ki, hogy hatalmas, egy tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítettek a a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. „Ezt a feladatot nagyon precízen kell elvégezni, hiszen ha lecsúsznak az emelés során, megsérülhet a hajó, és a mi eszközeink is, arról nem is beszélve, hogy még hosszabbra nyúlik a mentés” – részletezték. Ezeknek a ballonoknak a rögzítésén négy búvár dolgozott a 10 fokos vízben, ahol a látótávolság alig pár centiméter volt.

Az elsüllyedt hajót összesen hat ilyen ballonnal hozták fel a víz felszínére – a kiemelés maga hétórás művelet volt a korábbi előkészítések után. Mint olvasható a cikkben, ezt, a ballonos technikát nem régóta használják a vízimentők, a korábban használt ballonokba a vízben tartózkodó búvároknak kellett beengedni a levegőt, ez viszont magában hordozta azt a veszélyt, hogy a búvár beszorul a ballon és a hajó közé.

Miután kiszivattyúzták a vizet a kiemelt vitorlásból, azt Alsóörsre vontatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!