Bibó István szobra visszakerült a régi helyére a rakparton

2021. október 30. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Visszakerült a régi helyére Bibó István szobra a pesti rakparton, írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az áthelyezett Markó utcai felhajtó felső rakparti végére helyezték az 56-os forradalom kiemelkedő alakjának mellszobrát.

A pesti alsó rakpart megújításának látványos szakasza volt, hogy elmozdították a Markó utcai rámpát és a megtámasztását szolgáló támfalat. Erre a munkára azért volt szükség, hogy az új gyalogos sétány és a közút elég széles legyen, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal érintetlen marad.

Fotó: Nyirő Simon / BKK
Fotó: Nyirő Simon / BKK

Az 1885-ben kialakított rakpartszakaszt miniszteri rendelettel műemléknek nyilvánították, a Duna-part látképe pedig 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A látkép nem sérül a munkák során, idézte fel a BKK.

A pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakaszának felújításáról korábban azt írtuk, hogy

  • A Kossuth Lajos tér 2014-ben megvalósított arculatának megfelelő elemeket (burkolatokat, utcabútorokat, kandelábereket) használnak majd a sétányon, ami a Parlament előtti rakpartszakaszhoz csatlakozva a Margit hídig kiépül, így a rakpart végigjárható lesz a Duna Arénától a Cipők a Duna-parton emlékműig. Átépítik a Markó utcai lehajtó támfalát is, hogy a sétánynak helyet tudjanak biztosítani.
  • Új fasort (35 fával) is létesítenek az Olimpia park, képviselői irodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon.
  • Megmarad a 2x1 sávos útpálya, de szűkítik a keresztmetszetet, és mérséklik a maximális sebességet 30 km/h-ra.
  • Számos parkolóhelyet megszüntetnek azon a szakaszon, többségüket gyalogosfelületek váltják fel.
  • A bringásoknak nem lesz kerékpársáv, mert nem fér el, ezután is a felső rakpartot lehet majd használni a biztonságos közlekedésre.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!