EU-s pénzből vett buszokkal is érkeztek vidékről a Békemenetre

2021. október 29. – 18:15

EU-s pénzből vett buszokkal is érkeztek vidékről a Békemenetre
Békemenetre érkezett buszok a Rákóczi úton – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a Magyar Falu Program buszaival szállították a vidéki érdeklődőket az október 23-i Békemenetre, hanem európai uniós támogatásból vásárolt buszokkal is – vette észre a 444.

A Békemenetet követő tudósításunkban mi is jeleztük, hogy Budapest belvárosában rengeteg, vidékről érkező vonulót szállító buszt lehetett látni, kollégánk a Rákóczi úton fotózta le a sort. „Nagyon jól szervezett az egész, minden buszon CÖF-matrica látható. A buszok az Andrássy úton és nagykörúton rakják le az embereket, utána leparkolnak a Rákóczi úton dupla sorban, szinte a Ferenciek teréig sorakoznak a járművek. Jópár egyházi iskola saját buszával hoztak embereket, illetve sok kisbuszon a Magyar Falu Program matricája látható. Mindenhol magas a rendőri készültség, kicsit távolabb, a Kálvin téren is látni biztosító rendőröket” – írta akkor kollégánk. Tegyük hozzá: a Békemeneten jóval többen vettek részt, mint ahány főt ezek a buszok szállítottak oda, a történetben nem ez, hanem inkább az elv az érdekes.

A faluprogram buszainak alternatív felhasználási módjáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdeztük a csütörtöki kormányinfón, Gulyás a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy nem lát ezzel gondot: szerinte a résztvevők nem pártpolitikai rendezvényre jöttek, hanem a hivatalos állami megemlékezésre, márpedig a mindenkori kormány állami megemlékezésén való részvételt helyes, ha a falubuszok segítik. Korábban a Békemenet szervező, magát civilnek valló szervezet, a CÖF is reagált az ügyre, lényegében azt, hogy Gyurcsány.

A falubuszok beszerzéséről szóló programot egyébként a kormány azzal indokolta, hogy „célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének növelését, a fiatalok helyben maradását”, és ez utóbbit a békemenetes szállítás tulajdonképpen teljesítette is, hiszen a 444-nek az egyik érintett település, Csénye polgármestere, Králl Csaba azt mondta, idős lakosokat szállított Budapestre.

A faluprogramos szálnál is érdekesebb azonban, hogy egyes településekről EU-s támogatással szerzett buszokkal szállították a Békemenet iránt érdeklődőket. Ez azért ad különös csavart a történetnek, mert így uniós forrás is hozzájárult ahhoz, hogy minél többen hallgathassák meg élőben Orbán Viktor miniszterelnök EU-ellenes elemekben bővelkedő ünnepi beszédét.

Ilyen buszok érkeztek például Újudvarról, Nyírbéltekekről és Kismarjáról is. Az EU-s pénz felhasználásával vett buszok egyébként nem feltétlenül önkormányzati tulajdonban vannak, nonprofit és egyházi szervezetek is pályázhattak ilyen buszokra. Újudvar polgármestere a 444-nek azt mondta, tőlük nem indult önkormányzati Békemenet-járat, egy civil szervezet szállította a falu érdeklődő lakosait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!