Kövér: A mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad

2021. október 26. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar pálinka értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen – mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként Kövér László házelnök az MTI tudósítása szerint.

Elmondta még, hogy a pálinkafőzés gyökerei térben és időben szerteágazóak, hagyományát nemzedékről nemzedékre ápolták a történelmi Magyarország minden részén. Évszázadokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy akit almával és pálinkával nem lehet meggyógyítani, annak már nincs emberi segítség. Születéstől a halálig az élet minden fordulópontjához tartozott valamilyen gyümölcspárlat, így volt öröm-, menyegző-, sirató-, arató-, avató- vagy pokolpálinka is.

Kövér László a népi szólást idézte, amely szerint

„a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját”

– tette hozzá.

Pál Tibor, a Várda Drink Zrt. ügyvezető igazgatója, mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Pál Tibor, a Várda Drink Zrt. ügyvezető igazgatója, mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A rendezvényen az agrárminiszter nemzeti italként szólt a pálinkáról, amely megfogalmazása szerint a gyümölcsök aromája mellett a vidék tudását is megőrzi, közösséget teremt, összetartó erőt képez. A hozzá kapcsolódó hagyományvilág is rendkívül gazdag, de bízni kell abban, hogy a pálinka története „nem lezárt könyv”, jövőjét a fogyasztók és a termelők együtt fogják alakítani – mondta Nagy István, megköszönve a pálinkafőzőknek, hogy a termékeikkel megújították a magyar gasztronómiát.

A miniszter üdvözölte, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka fogyasztása a termeléssel együtt jelentősen bővült, megbecsültsége sokat javult. Az agrártárca feladatának tekinti a pálinka népszerűsítését, a minőségi pálinkafőzés támogatását, a kulturált fogyasztás ösztönzését, a hagyományok ápolását – jelentette ki.

A rendezvényen átadták az idei verseny elismeréseit. Magyarország legjobb pálinkája a Várda-Drink Jonathán almapálinka lett. A 10 ezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!