A békés közbeszédért indított petíciót a Szemlélek, Acél Anna, Gundel Takács Gábor és Kepes András is aláírta

2021. október 22. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Fogjunk össze a békés közbeszédért!” – ezzel a címmel tett közzé felhívást a Szemlélek. Gundel Takács Gábor, Kepes András, Acél Anna, Hodász András, Sáhó Eszter és Gégény István közös petíciójának célja, hogy visszaszoruljanak „az emberekhez méltatlan megnyilvánulások”.

Példákat is sorolnak: a „bajszos szar”, a „szerencsétlen, gumikeresztény senkiházi” és a „demens vénember” sem méltó kifejezés, ezek helyett építő megszólalásokra van szükség.

„Kérjük a döntéshozókat, közéleti szereplőket, a tudományos, kulturális élet képviselőit, újságírókat, médiaszemélyiségeket és minden olyan embert, aki aktívan részt vesz a közgondolkodás formálásában, hogy saját lehetőségeivel járuljon hozzá a közbeszéd békésebbé formálásához! Emeljük fel szavunkat minél többen a romboló, kártékony, kirekesztő, emberséget nélkülöző megszólalások ellen!”

– olvasható a felhívásban.

Gundel Takács Gábor tavaly decemberben interjút adott a Telexnek, ebben beszélt többek között a Szemlélek céljairól is. „Próbálunk középen állni, indulatmentesen és pártsemlegesen kommunikálni, de természetesen mindig megkapjuk, hogy ide vagy oda tartozunk. Manapság a médiában is azt látjuk, hogy barikádharc van, időnként átdobálnak kézigránátokat egyik oldalról a másikra, és nagyon kevés a beszéljük meg típusú kommunikáció. Mi párbeszédet és gondolatokat szeretnénk ébreszteni.

(…) Ha csak ülünk az utca két oldalán, és ócsároljuk egymást a barikád két oldaláról, attól nem leszünk többek, legfeljebb sérültek. Viszont ha egy jót beszélgetünk, azt mindketten elvisszük magunkkal. Te továbbgondolod azt, amit mondtam, én továbbgondolom azt, hogy amit te kérdeztél, az milyen érdekes megközelítése egy problémának” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!