Az egyik utolsó magánklinika is beszünteti a meddőségi kezeléseket

2021. október 22. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héttől megszűnik a Reprosys Termékenységi Központ meddőségi tevékenysége, írja a HVG. A Reprosys az egyike volt a néhány utolsó, teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum az országban.

A klinika a Facebookon is írja, hogy a kormány nyáron hozott törvénye miatt fejezik be most októberben az embrióbeültetéseket.

A meddőségi centrumok nagyléptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer, meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek.

Ezután már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum maradt az országban, azok is mind Budapesten. Ezek a TritonLife Róbert Magánkórház (amit szeptemberben vásárolt meg az állam), a Reprosys Kft. és a Versys Clinics.

Az Országgyűlés végül idén tavasszal megszavazta, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Gulyás Gergely miniszter később ezt azzal indokolta, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – kártalanításért cserébe.

Az említett három magánkézben lévő centrum működését lehetetleníti el a júniusban elfogadott törvény, amelynek hatásaival ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!