Gyurcsány megünnepelte, hogy a DK az ellenzék legnagyobb pártja, de beszédéből kiderült az is, hogy MZP nem az ő embere

2021. október 22. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rövidke lesz, de nem lesz szellemes – ígérte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció 10. születésnapja alkalmából tartott beszédében.

„Megérdemli ez a nagyfiú, hogy egy pár szót váltsunk róla. De az is lehet, hogy ez szexista megjegyzés, mert az is lehet, hogy nagylány” – mondta a pártelnök, rögtön üzenve az ellenzéknek: A DK-t megkülönbözteti a többi párttól egy dolog az ellenzéki oldalon is:

„Vannak pártok, amelyek erősek vidéken, van, amelyik a nagyvárosokban, van, amelyik a fővárosban, de csak egyetlen párt van, amelyik erős országosan: úgy hívják, hogy Demokratikus Koalíció.”

Gyurcsány szerint az a fajta együttmáködés, amely most átfogja az ellenzéket, az annak a gondolkodásnak a terméke, amit már 10 éve megfogalmazott a DK. Ez a „politikai okosság” eredménye: ez nem más, mint az „elkerülhetetlen felismerése idejekorán”. VIlágos volt, hogy a demokraták állnak szemben az önkénnyel, és mindenki ott lesz az ellenzékben mérsékelt, kozervatív, zöld, liberális és sokafajta baloldali. „Ezt kell megcsinálni!” Nem csak a DK-nak jó – vélte Gyurcsány –, hanem „a demokratikus Magyarországnak, a köztártsaság pártiaknak, az európaiaknak, hogy együtt van az ellenzék. Hála a jó istennek, együtt vannak, ez a ti ajándékotok is” – mondta, hangsúlyozva, hogy a DK lett az ellenzék legnagyobb pártja.

Ajándék csokitorta, ajándék Dobrev

A pártelnök megígérte, hogy ajándék is lesz, de csak azután, hogy az újságírók elmennek. Az egyik ajéndék ugyanis egy csokitorta lesz, aminek a felbontás után „csokis lesz a szánk és mindenki nevetni fog rajtunk. És igazuk is lesz!” – figyelmeztetett a kép hatalmára a pártelnök.

A másik ajándék viszont nem más, mint az a tény, hogy kiderült, hogy a Demokratikus Koalíciónak van egy újabb nagyszerű politikusa, „akiről a párt eddig nem tudott” és ez nem más, mint Dobrev Klára.

Egy százaléktól egymillió emberig

Könnyű volt egy hangon beszélni, amikor a kevesen voltak a DK-sok, mondta Gyurcsány. Szerinte egy nagyobb közösségben azonban nem szabad felszisszenni, akkor sem, ha olykor valaki olyat mond, ami a párt egy részének – vagy épp Gyurcsány Ferencnek nem tetszik. Olyan Magyarország felépítésén dolgozik a DK. ahol a nemzet büszke a sokszínűségére és a képességre, hogy képes ebben a sokszínűségben együtt dolgozni.

Ki van velünk, ha mindenki ellenünk? Tette fel a kérdést Gyurcsány, aki szerint a választ az előválasztás megadta. 43 százalék biztosan a párttal van – hiszen az ellenzéki előválasztáson ennyien szavaztak Dobrev Klárára.

Arra nem tért ki, hogy ebből következően 57 százalék Márki-Zay Péterrel lenne: az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltségéért folyó verseny győzteséről a rövidnek ígért beszéd 30. perce körül tért ki.

Szerezze meg mindenki a maga 43 százalékát, és akkor nem csak elegendő felhatalmazást kapunk a kormányzástra, hanem matematikai Nobel-díjat is! – viccelődött Gyurcsány, felvezetve a lényeget: az ellenzék legerősebb pártja a Demokratikus Koalíció.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a politika ma szavak és fogalmak harca, és egy magát komolyan vevő politikai erő nem hagyhatja, hogy az ellenfél fogalmi készletével határozza meg önmagát. E tekintetben elismerően szólt a jelenlegi kormányerőről, amely szintén nem hagyja, hogy mások határozzák meg, mások jellemezzék őt.

„Ha ők mondják meg, hogy mi kik vagyunk, mit akarunk, akkor nem kell tovább harcolni, haza lehet menni.” Szerinte a politika szempontjából rendben van az is, ha a kormányközeli megmondóemberek útszéli jelzőkkel illetik őket. „Azzal valójában megdicsértek bennünket”. „A mai rendszer verbális gyűlölete” „bülbül édes szava valójában” – mondta a pártelnök Arany János Szondi két apróját idézve. , mint elismerő, csodálatos szó, a dicséret szava.

„Nem szeretném, ha ezek az emberek a hétköznap nyelvén dicsérnének, mert akkor a végén azt hinném, hogy egyertének velem…Addig vagyok nyugodt, amig szidalmaznak, amig ütnek, amíg bántanak, amíg vernek vagy verni akarnak amert akkor tudom hogy szolgálom a hazár, tisztességgel, és böcsülettel.”

Én, mi, te, ti

A személyes névmások harca folyik a mai politikában – mondta Gyurcsány. Vannak, akik csak arról tudnak beszélni, hogy én és mi mit akarunk, azaz kizárva azokat, akik mást akarnak, másképp. És van – ez a beszéd alapján az ellenzék, vagy abban a DK –, amikor a politkai erők képesek úgy fogalmazni, hogy abban a központi elem a „te” és a „ti” legyen. Azaz, a mások érdekét is szem előtt tartja, tudomásul veszi nézeteit, ízlését még ha nem is egyezik a sajátjával.

„Ez a balodal nem az a baloldal, amely a 19, század végén elkezde magát megformálni” és visszamenőleg a francia forradalomban találta meg a maga eredetét. A modern baloldalon

„a közösség nem a felül lévők akaratából jön létre, hanem az alul lévők együttműködéséből. Azaz, nem a hatalom konstituál minket, hanem mi konstituáljuk a hatalmat!”

Márki-Zay is kapott figyelmeztetést

Sokáig nem beszélt Gyurcsány konkrét nevekről – feleségén, a beszéd elején megemlített Dobrev Klárán kívül – végül rátért a miniszterelnök-jelölti előválasztás győztesére.

Először arról beszélt, hogy tévedés a frakciók nagyságáról vitatkozni. (Márki-Zay már felvetette, hogy a meglévő hat párt szövetsége mellé ő szeretne egy hetedik frakciót is, amelyiket kézenfekvően részben a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártból hoznák létre, mert saját mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem alakul párttá.)

Ez azonban még jelentős alkudozást feltételez a hat párttal, amely egyébként is komoly meccs előtt áll a választási pártlista felállításához.

„Mi nem a zsarolás szövetségét alakítjuk meg a (jelenlegi) kormánnyal szemben, hanem az együttműködését” – mondta figyelmeztetésképp a pártelnök.

Nem parlamenti kormányzás lesz, a parlament feladata a törvényhozás, a kormány a végrehajtó hatalom, utóbbinak a napi munka terhe és a jótétemények feladata nyomja a vállát. Gyurcsány szerint nincs is ebben probléma, ettől még a parlament nem ellensúlya kíván lenni a kormánynak, hanem együttműködik vele. „Biztos parlamenti többsége lesz a kormánynak, amelynek élén Márki-Zay Péter áll” – mondta végül ki a pártelnök, éreztetve, hogy ez a többség azonban a DK-n áll vagy bukik.

Igaz, azt is hozzátette, hogy ez a többség nem több jogot, hanem nagyobb felelősséget jelent.

Filmajánlót is mondott Gyurcsány, nem mondta, hogy Elkxrtuk

Erősebb kuncogást aratott le a DK-s hallgatóság soraiban a pártelnök, amikor arról szólt, hogy pihenésképpen sokan most filmet néznek. Sőt, sokan a kormány körül filmajánlóvá lényegültek át. „Én sem akarok erről lemaradni.”

Szerinte mindenki nézze végig, hogy mi áll a világ száz legjobb filmjének listáján, és abból válasszon. „Az, a film, amelyikről mostanában sokat beszélnek, az nincs köztük” – mondta Gyurcsány, az Elkxrtuk címét nem említve.

Arról, hogy a filmet megtekintő ismert fideszesek, szimpatizánsok és maga Kálomista Gábor mit gondolt a filmről az első vetítés napján, arról nézze meg ezt a videónkat:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!