Újabb cég bányászna Dunaharasztiban, a város ismét perre megy

2021. október 22. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Közigazgatási pert indított Dunaharaszti önkormányzata egy bányabővítés miatt a Pest Megyei Kormányhivatal ellen még augusztusban, mert az engedélyt adott a Duna-Dráva Cement Kft.-nek (DDC), hogy 45 hektárról 129 hektárra bővítse területét, annak ellenére, hogy az önkormányzat ezt környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezte. Az ügy azóta rendeződött, mivel a DDC a városvezetéssel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően egy külön szerződésben rögzíti majd azokat a garanciákat, amelyek Dunaharaszti számára elengedhetetlenek.

Most azonban egy újabb cég, a Nagy-Kavicsüzem Kft. is bányászni szeretne Dunaharaszti térségében, írja a Dunaharaszti Online. A dokumentumokból kiderül, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 119 hektárnyi területre adott környezetvédelmi engedélyt a cégnek „bányászathoz kapcsolódó tevékenység” folytatására. Két másik terület esetében azonban a kormányhivatal megtagadta az engedélyt, mert ott magas aranykorona-értékű földek kerültek volna veszélybe.

Dr. Válóczi Hirják Gabriella aljegyző szerint a cég már harmadik alkalommal kezdeményezte a környezeti hatásvizsgálati eljárást. A polgármesteri hivatal szerint viszont a helyi építési szabályzattal és a településrendezési eszközökkel is ellentétes a bányászati tevékenység az érintett területen, ahol ilyen tevékenység folytatása nem megengedett. Az önkormányzat ezeken a szabályokon nem is akar változtatni, erről tájékoztatták kormányhivatalt és a bányavállalkozót is. Ennek ellenére született meg az új környezetvédelmi engedély.

Emiatt a határozattal szemben egy újabb közigazgatási pert kezdeményez Dunaharaszti.

A városvezetés indoklása szerint a bányatevékenység talajvízmérlegre gyakorolt hatását sem vizsgálták kellően, így nem tudni, miként hat az a talajvízre. Hiányolják továbbá, hogy a dokumentum nem szankcionálná a munkagépek használatából fakadó olajfolyás miatti esetleges talajszennyeződést.

Dunaharaszti Város Önkormányzata szerint a hatóság nem kellő gondossággal tárta fel a tényeket és körülményeket, és így adta ki az újabb engedélyt, ezért újabb pert indítanak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom