48 új Solaris trolit vásárol Budapest

2021. október 22. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros az utolsó pillanatban lehívja a 2014-es Solaris troliszerződés 48 darabos opcióját – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve, hogy a döntést a fővárosi közgyűlésnek meg kell erősíteni a jövő heti ülésén.

Karácsony közölte, hogy a kormány korábban vállalta a vásárláshoz szükséges forrás biztosítását, ám ez csak ígéret maradt, sőt hitelfelvételt sem engedélyezett Budapestnek. Mivel az opció lejár, és egy következő beszerzésen már lehet, hogy dupla áron tudnának hasonló buszokat venni, dönteni kellett: megpróbálnak pénzt szerezni valahogyan vagy elengedik a lehetőséget, mondta a főpolgármester.

A BKK igazgatósága a beszerzés mellett döntött, amit támogat a főváros vezetése is, de a közgyűlésnek is rá kell bólintania. A vásárláshoz 9,4 milliárd forintra van szüksége a fővárosnak. Budapest bízhat abban – bár egyre halványabban –, hogy a jelenlegi kormány odaadja a szükséges pénzt, vagy abban, hogy egy következő kormány adakozóbb lesz.

A Trollino trolik – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Trollino trolik – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az első buszokat ugyanis csak a 2022 végi érkezésük után kell majd kifizetni. A további trolik folyamatosan érkeznek majd 2023 végéig.

Budapesten jelenleg 14 trolivonalon mintegy 140 trolibusz közlekedik. Ha a tervezett csere megvalósul, akkor a fővárosban már csak modern, alacsonypadlós trolibuszok fognak közlekedni, mondta a sajtótájékoztatón Walter Katalin, a BKK igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!