Első fokon nyertek a tanárok, a bíróság szerint a helyettesítés nem lehet ingyenes

2021. október 21. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három évre visszamenőleg ki kell fizetni a tanároknak járó díjat azok után a helyettesítések után, amelyeket a munkáltató négy napon belül rendelt el – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint precedensértékű ítélet született, amely véget vet annak, hogy ingyenmunkával könnyedén pótolhatók legyenek a kieső tanárok.

„Hatalmas győzelem ez minden nevelésben-oktatásban dolgozó kolléga számára. A munkáltatók meg kell szokják: nem, az oktatásban sincs mindig ingyenmunka!” – kommentálta a döntést a PDSZ által létrehozott Nedolgozzingyen.hu.

Igaz, a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma egyelőre csak első fokon adott igazat a tanároknak, így csak hosszabb folyamat végén dől el, hogy a helyettesítésekért valóban jár-e külön díjazás. A még nem jogerős ítélet kimondja:

  • a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként;
  • a helyettesítésekre rendelkezésre állást ügyeletként;
  • ha ennek időtartama alatt munkavégzés is történt, akkor azt is rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és kifizetni.
  • A – jogszerűtlenül – ingyen ellátott helyettesítéseket, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást, a sok helyen „H” betűs óráknak nevezett intézményben tartózkodást három évre visszamenőleg ki kell fizetni a munkáltatóknak.

A PDSZ egyik résztvevője a kormánnyal folytatott sztrájkbizottsági tárgyalásoknak. A szakszervezet közölte: az ítélet alapján a helyettesítések kifizetésének ügyét be fogja vinni a tárgyalóterembe. „Fel fogjuk szólítani a kormányt, hogy haladéktalanul teremtse meg a szükséges forrásokat ezekre a kifizetésekre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!