Magyar gimnazista nyerte az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt

2021. október 19. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

A veszprémi Lovassy László Gimnázium és a Milestone Intézet tanulója, Csákány Olivér szerezte meg idén az első helyet az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyen, amivel elnyerte a Mary Renault-díjat – írja az Eduline.

A Mary Renault-versenyt az 1886 óta működő oxfordi St. Hugh’s College hirdeti meg 16–18 éves diákoknak. A névadó Mary Renault írónő, aki leginkább az antik Görögországban játszódó történelmi regényeiről vált ismertté. Renault az 1920-as években maga is a St. Hugh’s hallgatója volt, a verseny témája az írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája. A versenyre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, az angol és nem angol anyanyelvű jelentkezők ugyanabban a mezőnyben indulnak. Az első helyet rendszerint brit középiskolások vagy brit nemzetközi iskolák diákjai szerzik meg, magyar nyertes eddig nem volt.

Csákány esszéje Theokritosz 19–20. századi fogadtatásával foglalkozott a viktoriánus kor uráni költészetében, főként Edward Cracroft Lefroy „Echoes from Theocritus” című szonettciklusában. A második egy szingapúri középiskolás lett, a harmadik helyen pedig két brit diák osztozott.

Nem Csákány Olivér az egyetlen magyar diák, aki a közelmúltban brit esszéversenyt nyert, a Milestone Intézet a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy másik diákjuk, Rózsa Simon a University College London latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumba járó Rózsa a „The Light and Shadow of Xenophon's Cyropaedia” című, kétezer szavas esszéjével szerezte meg az első helyet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!