Ötezren nézték, ahogy Orbán Viktor lerakja a szerb elnökkel a Szabadka–Szeged-vasút alapkövét

2021. október 18. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön – mondta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka–Szeged-vasútvonal alapkövét.

Az MTI beszámolója szerint Vucic azt mondta: korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években. Orbán Szerbia-politikáját a szerb elnök egy magyar mondással, magyarul megszólalva jellemezte. Azt mondta, aki mer, az nyer. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is így járt el, és igaza lett.

„Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke” – mondta. A szerb elnök Instagramra is posztolt később, ahol a magyar–szerb barátságot méltatta.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.

Az alapkőletételt többezren kísérték figyelemmel a helyszínen, annak ellenére, hogy Szerbiában javában tart még a koronavírus-járvány újabb hulláma. A rendezvényt megelőző napon több mint 5 ezer új fertőzöttet regisztráltak a Worldometer adatai szerint.

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el. A Szeged és Röszke közötti magyar szakasz felújítását a kormány összesen 40,9 milliárd forinttal támogatja, erről itt írtunk korábban. Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon – részletezte a szerb államfő.

A Szeged–Szabadka-vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád–Budapest-vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!