Fidesz a parlamentben: Márki-Zay lesz az, aki visszasegíti Gyurcsányt a hatalomba

2021. október 18. – 14:01

frissítve

Fidesz a parlamentben: Márki-Zay lesz az, aki visszasegíti Gyurcsányt a hatalomba
Plenáris ülés az Parlamentben 2021. október 18-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a hétfői ülés a parlamentben. Szabó Tímea elsőként beszélt, témája a tegnap lezáruló ellenzéki előválasztás volt. Olyan energiák szabadultak fel, amikre az elmúlt 11 évben nem volt példa, ezzel visszatért a demokrácia Magyarországon, mondta a képviselő, aki mindenkinek megköszönte, aki részt vett az előválasztáson.

„Csak akkor állítjuk meg Orbán ámokfutását, ha az összefogás a legszorosabb együttműködést jelenti továbbra is, márpedig a hat párt erre szánta el magát” – mondta a képviselő. „Véget vetünk a személyi kultusznak, az egyszemélyes kormányzásnak, a demokrácia újra a közös döntéseket jeleníti majd meg” – üzente a fideszeseknek, ahogy azt is: „A fiúk megrémültek, a propagandájuk teljes kapufa, nem működik a gyűlöletpropaganda.”

„Pánikoljanak is nyugodtan, már most kérjék el Orbán Ráhelék költöztetőcégének a számát, mert jövőre átvesszük a kormányt, és visszavesszük az ellopott vagyont”

– mondta Szabó.

Szabó Tímea – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó Tímea – Fotó: Bődey János / Telex

Dömötör Csaba államtitkár a válaszában arról beszélt, hogy ha a számok fontosak, akkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy 3 millió ember szavazott a Fideszre. Szóval ha Szabó szerint az a közel egymillió, az előválasztáson részt vevő szavazópolgár jelenti a demokrácia újjászületését, akkor a hárommillió háromszor annyira jelenti azt.

Elmondta, egy-két hete még azt hirdették, hogy a kormánypártok Karácsony Gergelytől félnek, ehhez képest hol van már az. Az Economist pár hete öles címekkel írta, hogy ismerjük meg az embert, aki leváltja Orbánt, Karácsony személyében,

aki visszalépése után egy hét szabadságot vett ki, hogy kampányoljon, mondta Dömötör. Miközben az elmúlt hónapokban is csak azt csinálta, és nem foglalkozott Budapest vezetésével

– tette hozzá.

Miért költöttek sokkal több pénzt az ellenzéki előválasztás alatt kampányolásra, mint az ellenzéki pártok összesen?

– kérdezte Keresztes László Lóránt a fideszes képviselőktől a napirend előtti felszólalásában.

Az LMP frakcióvezetője azt mondta: a kormánypárti képviselők az előválasztás alatt ostoba, primitív lejárató videókat tettek közzé, és aláírást gyűjtöttek az ellenzék ellen, 24. alkalommal is leszavazták az ügynökakták nyilvánosságra hozását, és letették a Budapest–Belgrád vasútvonal alapjait, bebetonozták az NMHH elnökét, és kétharmados többséghez kötötték a legfőbb ügyész visszahívását. A felszólalása végén gratulált Márki-Zay győzelméhez, és gratulált Karácsony Gergelynek is, szerinte a főpolgármester visszalépése az eredmények tükrében helyes döntésnek bizonyult.

Rétvári Bence egy kiadós gyurcsányozással „válaszolt” Keresztesnek, és hosszan részletezte, hogy szerinte miért hódolt be az LMP a korábbi „bukott miniszterelnöknek”, Gyurcsány Ferencnek. „Önök mást sem tettek, mint megpróbáltak felkéredzkedni Gyurcsány listájára, a baloldalnak ugyanaz a vezére, mint aki 2006-ban volt” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence – Fotó: Bődey János / Telex
Rétvári Bence – Fotó: Bődey János / Telex

Varju László DK-s képviselő napirend előtti felszólalásában újra feltette Keresztes László Lóránt kérdését, amire szerinte nem sikerült Rétvárinak válaszolnia, majd arról beszélt, bátor döntés volt az ellenzék részéről, és várakozást felülmúlóan sikerült az ellenzéki előválasztás. Ellenzéki győzelemmel térhet vissza a jogállam, mondta Varju. „Csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, helyreállítjuk a sajtószabadságot, visszaadjuk az önkormányzatok jogait, sorolta, miket fog többek között tenni az ellenzék, ha nyer '22-ben.”

Reakciójában Orbán Balázs azt mondta, Varju körzetében csak ő volt jelölt, Észak-Koreában működnek hasonló logikával a dolgok, mindent elmond a DK-ról, hogy szerintük ez a demokrácia, ahol csak egy jelölt van, egy vélemény van. Az a gazdasági növekedés, amikor épül-szépül az Apró-villa. Orbán szerint a DK valóban megerősödött az előválasztáson.

Szerinte a DK csak egy paktumot kötött Márki-Zay Péterrel, kiosztották rá a serpa szerepét, aki felviszi Gyurcsányt a hatalom csúcsára.

Orbán szerint az ellenzéki előválasztáson Karácsony költötte a legtöbbet, és mindezt Márki-Zay Pétertől tudjuk. „Nem hagyjuk, hogy a Gyurcsány-féle baloldali kormányzás visszatérjen” – összegzett Orbán.

Orbán Balázs – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Balázs – Fotó: Bődey János / Telex

Tóth Bertalan a változatosság kedvéért szintén az előválasztásról beszélt, szerinte ennek résztvevői üzentek a jachtozó, magánrepülőző, helikopterező, fideszes elitnek, azt üzenték, hogy „elég volt, lejárt az idő!”. Az MSZP elnöke szerint az előválasztáson részt vevő fiatalok látják, hogy amíg a NER-elit luxusban dőzsöl, addig nekik a lakhatásuk sem biztosított, a Fidesz pedig attól fél, hogy 2022-ben meg fognak bukni. Tóth szerint az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy bérlakás-építési programok és lakásfelújítási programok induljanak EU-s forrásokból, ahelyett, hogy Mészáros Lőrinc kap szállodatámogatásokat.

A kormány nevében Rétvári Bence válaszolt Tóth Bertalannak is. A fideszes államtitkár szerint az MSZP az előválasztás két fordulója között „vergődött”, és a párt nem tartja tiszteletben a választók véleményét, például azért, mert nem támogatják a nemzeti konzultációkat, hanem bojkottra szólítják fel a követőiket. Rétvári arról is beszélt, hogy a korábbi MSZP-kormányok lakhatási ügyekben mi mindent rontottak el a Fidesz álláspontja szerint.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke arról beszélt, azért tartottak előválasztást, hogy meglegyen, ki győzi le jövőre a Fideszt, majd gratulált minden képviselőjelöltnek, aki győzött az előválasztáson. „A győztest teljes mellszélességgel támogatjuk, és ezt kérjük a szavazóktól is” – mondta, majd hozzátette:

„Nincs helye a fanyalgásnak, a széthúzásnak.”

Szerinte a papagájok elmondják majd, hogy Gyurcsány a főnök, de itt a választó a főnök. „Eközben Békemenetet hirdetnek ellenünk, Békemenetet hirdet magyar magyar ellen” – mondta Jakab, aki szerint ez a Fidesz nemzetpolitikája: gyűlölet, uszítás, kirekesztés.

Jakab Péter – Bődey János / Telex
Jakab Péter – Bődey János / Telex

Pedig az ország nyugalmat, békét, szabadságot akar, kiszámíthatóságot akar, és a jövő Magyarországa ilyen lesz: egységes, de sokszínű, mint az ellenzéki összefogás – mondta, és hozzátette: „Mert mi gondolkodó magyarok vagyunk, akik néha vitáznak, de kiegyeznek, és képesek kimondani a közös nemzeti minimumokat.” Ebből pedig a legfontosabb Jakab szerint az elszámoltatás, amivel harminc éve tartozik a politika az embereknek. „Az elmúlt harminc évben eltűnt a nemzeti vagyon, de soha senki nem került börtönbe ezért, mert önök addig faragták a jogot (…) önök a jog eszközével legalizálták a lopást” – mondta Jakab.

„Ha nem lehet ellopni egy kiló kenyeret, akkor ne lehessen már ellopni egy országot sem. (…) Polt Pétert nem leváltani kell, hanem lecsukni. És le is fogjuk”

– sorolta Jakab.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, hogy Márki-Zay Péter elmélkedett arról, hogy a lámpavasat mire lehetne használni, a Jobbik rendezvényén vittek földre fojtófogással valakit, békéről talán ne ők beszéljenek.

Majd az előválasztásról beszélt: szerinte annak vesztese Jakab és a Jobbik. Feladták a pártjukat, és letették a baloldali politikusok lába elé, mondta Jakabnak, és hozzátette: még egy szereposztásba is belement Jakab azzal, hogy ő lett a durva hang a parlamentben. Ehhez képest aztán az előválasztás első fordulójában leszavazták Jakabot, a Jobbikot kiszavazták, mondta.

Gyurcsány arról posztolt, a DK tovább erősödött, a legerősebb ellenzéki párt lett, „önök hozzá csatlakoztak”, mondta a jobbikosoknak. „Önök évekkel ezelőtt létrehoztak egy nemzeti pártot, mára közös plakáton pózolnak posztkommunista pártok képviselőivel.”

„Megérte?”

– kérdezte Dömötör Jakabtól.

Hollik István, a KDNP nevében kért napirend előtt szót, hogy arról beszéljen, hogy „Európában rezsiválság” van, de Magyarország „az üdítő kivétel”. Hollik szerint Brüsszel felelőtlen, a klímavédelmi célok miatt „rosszul időzített” energiareformja ugyanis megbosszulja magát, a kormánypárti politikus szerint most csak a magyar megoldás működik, itt el is hangzott a Fidesz régi varázsszava, a rezsicsökkentés.

„Koppenhágában több mint háromszor annyit fizetnek az áramért, mint Magyarországon”

– állította Hollik, aki szerint ez is bizonyítja, hogy a magyar energiapolitika működik. A kormány szerint az energia nem politikai kérdés, hanem biztonsági, mondta a KDNP-s képviselő, aztán ennek némileg ellentmondva leszögezte azt is, hogy az energia szuverenitási kérdés.

Hollik István – Bődey János / Telex
Hollik István – Bődey János / Telex

Schanda Tamás a saját kormánypárti képviselőtársa felszólalására válaszolt a kormány nevében. A parlamenti közvetítések gyakorlott nézői tudják, hogy ilyenkor általában olyan válasz következik, ami mélyen egyetért az eredeti felvetéssel, ez most sem volt másképp. A fideszes államtitkár Hollikkal szinte versenyezve igyekezett még jobban hangsúlyozni, hogy a kormány megvédi a magyar csodafegyvert, a rezsicsökkentést az uniós klímasemlegességi célokért küzdő Brüsszellel szemben. A klímavédelem költségeit a klímarombolókra kell hárítani – mondta Schanda arra hivatkozva, hogy a nemzeti konzultáció megerősítette ezt a kormányzati álláspontot.

Az államtitkár ezt az egészet egy kiadós gyurcsányozással zárta, ahol azt fejtegette, hogy a DK elnökének miniszterelnöksége alatt bizony a rezsicsökkentés ellentéte volt Magyarországon.

Kocsis Máté napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy 600-700 ezer ember részvételével lezajlott ugyan „a színjáték”, de kétszer ennyien írták alá a petíciót azok, akik nem szeretnék hatalomban látni ezt az ellenzéket. Hozzátette:

„Várják meg, amíg mi is indulunk egy választáson.”

„Köszönjük a vidám pillanatokat, gratulálunk Gyurcsány Ferencnek a rendezéshez, a végén egy nagy győztese lett: ő maga és a Demokratikus Koalíció” – mondta Kocsis.

Kocsis Máté – Fotó: Bődey János / Telex
Kocsis Máté – Fotó: Bődey János / Telex

Hozzátette: egyértelmű, hogy a nagyobb frakciók politikai súlya, befolyása nagyobb, ez a DK lesz. Ezzel szemben az MSZP a sír szélére került, Jakab felé fordulva azt mondta, az ő pártvezetésével a Jobbik elvesztette támogatóinak kétharmadát, és hozzátette neki címezve:

„Nem a bilincs kattant, hanem ön.”

Majd folytatta a sort: a Momentum is gyenge teljesítményt ért el szerinte, az LMP „fotoszintetizál, a Párbeszéd pedig sosem létezett”. „Egy fénylő csillag van ott, Gyurcsány Ferenc és pártja” – mondta. Azután arról beszélt, hogy sok üdvöskéje volt már az ellenzéknek, most lett egy új, egy új messiás, Márki-Zay Péter, de pont ő tette világossá, hogy nem fogja „gyurcsánytalanítani” a közéletet, sőt, közös kormányzásra készül a DK-val.

„Márki-Zay lesz az, aki visszasegíti Gyurcsányt a hatalomba”

– fogalmazott.

A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár állt fel, és arról beszélt, mennyire nem jobboldali ember, politikus Márki-Zay Péter. Idézett tőle, például olyat, amikor arról beszélt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy Gyurcsány tapasztalatai segíthetnek felzárkóztatni az országot, illetve amikor arról beszélt, hogy programjában baloldali és liberális elemeket is készül megvalósítani.

„Hol mondana ilyet egy jobboldali politikus? (…) Milyen jobboldali dolgozna azért, hogy a DK-é legyen a legnagyobb frakció? (..) Mely jobboldali politikus dolgozna a posztkommunisták hatalomba kerüléséért?”

– sorolta a kérdéseket Dömötör, aki szerint „aki távolról és közelről is úgy néz ki, mint egy baloldali politikus, aki páros és páratlan napokon is úgy cselekszik, mint egy baloldali politikus, az baloldali politikus”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!