Karácsony Gergely: az ellenzék egy morálisabb úton indulhat el

Legfontosabb

2021. október 17. – 22:20

frissítve

Karácsony Gergely: az ellenzék egy morálisabb úton indulhat el

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisig mindenkinek az az érdeke, hogy működjön az összefogás, utána nehezebb lesz a csapatot egyben tartani– vélte választási műsorunkban Török Gábor politológus.

A leendő miniszterelnökjelölt fenntartotta, hogy a Fidesz mindent megtett, hogy Török Gábor politológus volt az előválasztási műsorunk első vendége, ő korábban azt mondta, hogy Karácsony Gergely és Jakab Péter elegye lenne a legesélyesebb jelölt Orbán Viktor ellen. Márki-Zay Péter ugyan nem egy tökéletes elegy, de most olyan dolog történt, amire senki nem számított, senki nem jósolt még hasonlót sem. Utólag persze mindenki nagyon okos lesz, de valójában olyan forgatókönyv valósult meg, amire senki nem számított.

Váltani akart a nép, ellenzéket is

Török Gábor szerint nem azért lett Márki-Zay az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, mert ezt megtervezték, hanem történt egy fülkeforradalom, egy csendes ellenzékváltás. MZP is sokat tett azért, hogy idejusson, de egy olyan hullámot is meglovagolhatott, amelyben a választók érezték, hogy az ellenzék úgy, ahogy eddig működött, nem esélyes Orbán leváltására.

A váltás persze nem teljes, 106 körzetből 32-ben a DK indít jelölte, és Dobrev Klára sok szavazatot kapott, de a két forduló megmutatta azt az igényt, hogy jöjjön valami más. Különben nem jött volna be több mint 200 ezer új szavazó, akik talán eldöntötték a választást.

A politológus szerint Karácsony Gergely szereplése mindenképpen kudarc, mégha lehet azt is mondani, hogy ő volt a bölcs királycsináló, de reálisan ez azért csalódás volt.

A fővárosi koalícióban sem lesz könnyű ezek után továbbdolgoznia, döfködik majd kötőtűvel,

de ami fontosabb, beütötte a fejét a plafonba, kiderült, hogy ő meddig tudott emelkedni a ranglétrán. Elvesztette az esélyét, hogy a mainál magasabb pozíciót töltsön be, egyetlen esélye, hogy megtartsa az eddigit.

Lázár örülhet

Lázár János viszont örülhet, megszabadul a helyi riválistól, ami eddig az ő problémája volt, az mostantól a Fidesz problémája lesz. A Fidesz szavazói szeretnék magukat azzal nyugtatni, hogy Márki-Zay Péter a lottóötös, de eddig ezt Dobrev Klárától mondták. Azt majd meglátjuk, hogy MZP egyéniben elindul-e, hiszen a kormányfői kampány elveheti az energiákat a fontos helyi kampánytól. Ha nyer, elbúcsúzik, ha veszít, nem jó visszamenni.

Sok lett a kiszámíthatatlanság, megkezdődött Márki-Zay összegyurcsányozása, és bár nehéz lesz róla elhitetni, hogy Gyurcsány Ferenc embere, hiszen az ő feleségét győzte le, de a propaganda hatékony lehet, ha valaki buborékban él, annak minden átmegy.

A béke az érdek

Európában sokan tudtak hasonló programmal nagy szeletet kihasítani, ez a régi és az új ütközése. Nem volt olyan, hogy ellenzék, eddig ellenzékek voltak, az elmúlt időszakban a pártok sokat tettek a békés egymás mellett élésért, igaz a kampány ismét távolított, most egymásra lesznek utalva, hiába vitte a kampány és MZP győzelme kicsit messzebb a csapatot a békétől. A DK-nak is akkor van esélye, a 32 jelöltjének, ha megmarad az együttműködés, mindenki ebben lesz érdekelt, még akkor is, ha rosszat gondolnak egymásról, de az irracionalitás és a hisztéria nem zárható ki. Áprilistól új történet indul, sokkal nehezebb lesz együtt tartani a csapatot.

Arató Gergely: így döntöttek a szavazók

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint azt mondták a szövetkező pártok, hogy az legyen a miniszterelnök-jelölt, akire a legtöbben szavaznak, Márki-Zay Péterrel kapcsolatosan van egy várakozás, egy újdonság-keresés, ez vonzó volt sok szavazónak, most ez Európában divat.

„Azon lehet vitatkozni, hogy a kampány minden eleme korrekt volt-e, de a választók így döntöttek és mi ezt tiszteletben tartjuk.”

Arató Gergely
Arató Gergely

Szóba került, hogy mindkét jelölt azzal vádolta a másikat, hogy a Fidesz is mozgósított, de Arató nem gondolja, hogy ez tömeges lett volna, vagy főleg nem azt, hogy ez döntött volna. Ugyanakkor a politikus nem gondolja hibának, hogy a potenciális visszaélésekre felhívták a figyelmet.

Cseh Katalin: Jókor léptünk

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője úgy vélte, hogy a pártja jól ismerte fel azt a pillanatot, amikor megakadtak a tárgyalások Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között, és meg tudták tolni az eseményeket. Ugyanakkor Cseh Katalin városi legendának nevezte azt, hogy azért támogatták MZP-t, mert kellemetlen üzeneteket kaptak arról, hogy most lehet felszállni a Karácsony-vonatra.

Egy ország közös kormányzására készülünk

– mondta a képviselő, aki reméli, hogy Fekete-Győr András is jó helyet fog kapni a listán, mert neki a frontvonalban kell harcolnia.

Cseh Katalin
Cseh Katalin

A küldöttgyűlés kezében van, hogy ki, milyen helyeket fog kapni. Sok olyan politikus van, aki korábban sokat tett a párért, de biztosan túlkínálat lesz

– mondta Cseh Katalin.

A politikus szerint Orbán Viktor nagyon alacsonyra vitte az unióban a magyarok megítélését, nehéz olykor elmagyarázni, hogy ez nem minden magyar véleménye, de ezen is dolgozni kell.

Cseh Katalin szürreálisnak nevezte azt az ügyet, amelyben uniós forrásokkal hozták összefüggésbe.

Engem aztán nyugodtan vizsgáljanak!

Jelenleg csak a kötelező előszűrési szakaszban van az ügy, ha megalapozottnak találja az OLAF akkor majd vizsgálati szakaszba is léphet a dolog. Mint megtudtuk, Cseh Katalin még nem kávézott Deutsch Tamással, de amikor egy transzferbuszon utaznak, udvariasan köszön neki.

Karácsony Gergely: az ellenzék egy morálisabb úton indulhat el

Karácsony Gergely főpolgármester elsőként a Gyurcsány Ferencet zsarolással vádoló kijelentéseit értelmezte. Mint mondta, a jövőben ugyanolyan lesz együttműködni, mint eddig. Nem btk-s zsarolásra gondolt, de a politika legitim eszközének sem tekintette a kommunikációját a DK vezetőjével.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

Most az ellenzéki politika kapott egy felszólítást, hogy egy morálisabb úton induljpn el. A még szükséges szavazók nem adják könnyen a szavazatukat, jó üzenet, hogy egy olyan jelölt nyert, aki az ellenzéket is kritizálta.

A politikusok lelkivilága a kutyát sem érdekli, engem sem nagyon

– mondta Karácsony, aki szerint nem szabad a korábbi konfliktusok, vagy rosszérzések miatt nem foglalkozni a fontosabb dolgokkal.

A Fidesz pánikol, mert elhitte a saját propagandáját

A Fidesz most pánikol, mert egy olyan csavar következett be, hogy nem az fog harcolni, aki tíz éve van a Fidesz célkeresztjében.

A Fidesz most megpróbál éket verni a hatpárti szövetség tagjai közé, de ez nem lesz sikeres.

Karácsony szerint hatástalan lesz a gyurcsányozás és a többi kommunikációs panel. Karácsony Gergely szerint bár a Fidesz talán elhitte a saját propagandáját, most tényleg meg lehetnek zavarodva a pártban, mert egy ideig azt hitték, hogy a „Karácsony” lesz a jelölt, akinek van DK-s helyettese, aztán azt hitték, hogy Gyurcsány felesége lesz a kihívó, de most kapufára ment a gyurcsányozás.

„Márki-Zay Péter egy keményfejű ember, de nem együttműködésre képtelen”

– mondta a miniszterelnökjelöltről Karácsony Gergely.

Ma sokkal közelebb vagyunk a kormányváltáshoz, mint bármikor eddig – vélte végül a főpolgármester. Október 23-án jó lenne, ha együtt lenne az ellenzék egy színpadon, nyilván Márki-Zay Péter vezetésével.

Márki-Zay Péter: Most már szövetségesek vagyunk

Márki-Zay Péter videochaten jelentkezett be műsorunkba, amelyben Dobrev Klára telefonját demokratikus, nyugati szellemiségűnek nevezte. A kampányról azt mondta, hogy itthon talán szokatlan volt ez, de a Joe Biden – Kamala Harris kettős is egy egymást élesen kritizáló helyzetből lett elnök-alelnök páros.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz mindent megtett, hogy Dobrev Klára legyen a jelölt, de a sok szavazó miatt erre esélye sem volt.

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter

Ugyanakkor a jelölt megerősítette, most már együtt fogunk azon dolgozni, hogy az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányát leváltsuk. Márki-Zay Péter azt várja, hogy ő rá is, a 106 képviselőkelöltre kígyót-békát fognak zúdítani, de zavart okozhatott, hogy ki kell dobni a Stop Gyurcsány kampányt. Láthatóan a Fidesz már coomagol – vélte Márki-Zay Péter, nemcsak Polt Péter, vagy az NMHH elnökének mandátum-kitolásával, de Tiborcz Istvánék Marbellára költözésével is – vélte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!