Öregszik a falu, de a helyiek szerint ebben van a jövő

2021. október 16. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos probléma a társadalom öregedése Magyarországon, különösen vidéken, ahol egyes falvakban már-már alig látni fiatalokat. A jelenségben azonban egy jászsági falu meglátta a potenciált: településfejlesztést tervükben a falu jövőjét már eleve az idősekre, mint erőforrásra építik.

A Deutsche Welle készített riportot a Szolnoktól 30 kilométerre lévő Jánoshidáról, ahol az iparűzési adó felét az idősek klubjára költik – miközben a nappali idősellátás egy ekkora településnek nem is kötelezően ellátandó feladat.

Ez magával hozza azt, hogy az idősgondozás finanszírozása nagyon rossz, mondja Jánoshida polgármestere. Eszes Béláék éppen ezért dolgoztak ki egy tervet a falu fejlesztésére egy civil szervezet, a Tudatos Öregedés Alapítvány bevonásával.

„Európa öregszik, és különösen Közép-Kelet-Európában van egy jelenség: »fiatal sivatagok« alakulnak ki, főleg vidéken elmennek a fiatalok”

– mondja Milánkovics Kinga, az alapítvány alapítója. A jelenség viszont szerintük egy lehetőség arra, hogy idősbarát településeket alakítsanak ki, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, a szolgáltatások közelségére – és arra, hogy a gondozással fiatal családoknak is munkalehetőséget adhassanak.

A terv része lenne egy kifejezetten időseknek tervezett lakófalu, ami más településekről és akár külföldről is vonzana időseket a jászsági faluba. Egyelőre viszont még gyűjteni kell a forrásokat ehhez, és még jó pár évbe beletelhet, mire a 17 hektáros szántóföld helyére felhúzzák a nyugdíjas lakóparkot.

A videó a Deutsche Wellével való együttműködés keretében jelent meg a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!