Tényleg többen akarnak bejönni az országba illegálisan?

2021. október 15. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Virágcsokrokkal, plüssmacikkal, fogadóbizottságokkal nem lehet megvédeni a határt” – mondta a miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában, és ezzel szinte egy időben egy videót is közzétettek a kormány Facebook-oldalán a Szerbia felől illegálisan bejutni szándékozó, kövekkel és husángokkal dobálózó emberekről.

Mit mutatnak a számok, tényleg nagyobb lett a nyomás? A rendőrség rendszeresen beszámol az esetekről, csak néhány példa az elmúlt 24 órából:

A fenti példák mindegyike már a schengeni határon valahol illegálisan átjutott csoportokról szól, amelyekkel embercsempészek igyekeztek Nyugat-Európába. Ezek a rendőrségi statisztika „elfogott, előállított, majd eljárás alá vont” kategóriájában szereplenek. Külön vezetik a „megakadályozott tiltott határátlépéseket” és a „feltartóztatott, majd visszakísért” eseteket.

A statisztika heti bontásából az derül ki, hogy az év második felében, a 30. hét környékén kezdődött egy érzékelhető felfutás, és néhány hét alatt megkétszereződött az esetek száma. A 37. héten érte el a csúcsot, azóta kismértékű csökkenés figyelhető meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön arról beszélt az MTI szerint, hogy Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban, Lengyelországon keresztül elérték már Németországot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!