Tényleg többen akarnak bejönni az országba illegálisan?

2021. október 15. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Virágcsokrokkal, plüssmacikkal, fogadóbizottságokkal nem lehet megvédeni a határt” – mondta a miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában, és ezzel szinte egy időben egy videót is közzétettek a kormány Facebook-oldalán a Szerbia felől illegálisan bejutni szándékozó, kövekkel és husángokkal dobálózó emberekről.

Mit mutatnak a számok, tényleg nagyobb lett a nyomás? A rendőrség rendszeresen beszámol az esetekről, csak néhány példa az elmúlt 24 órából:

A fenti példák mindegyike már a schengeni határon valahol illegálisan átjutott csoportokról szól, amelyekkel embercsempészek igyekeztek Nyugat-Európába. Ezek a rendőrségi statisztika „elfogott, előállított, majd eljárás alá vont” kategóriájában szereplenek. Külön vezetik a „megakadályozott tiltott határátlépéseket” és a „feltartóztatott, majd visszakísért” eseteket.

A statisztika heti bontásából az derül ki, hogy az év második felében, a 30. hét környékén kezdődött egy érzékelhető felfutás, és néhány hét alatt megkétszereződött az esetek száma. A 37. héten érte el a csúcsot, azóta kismértékű csökkenés figyelhető meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön arról beszélt az MTI szerint, hogy Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban, Lengyelországon keresztül elérték már Németországot is.