A vendéglátósoknak is kötelező lesz beküldeniük a kihasználtsági és fogyasztási adataikat

2021. október 15. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

A június 25-i Magyar Közlönyben jelent meg a turisztikai törvény módosítása, amely szerint november 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek, valamint a „turisztikai attrakciók” üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében.

A 24.hu cikke szerint ez minden olyan étteremre, büfére, cukrászdára, kávézóra, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyre, italüzletre, bárra, zenés-táncos szórakozóhelyre, gyorsétteremre és alkalmi vendéglátóhelyekre is vonatkozik, amik online pénztárgép használatára kötelezettek. A munkahelyi és közétkeztetőket, illetve a rendezvényi étkeztetőket és mozgó vendéglátóhelyeket viszont nem érinti a törvény.

Az adatszolgáltatás 2022. július 1-jétől lesz kötelező a vendéglátósoknak.

Így jövő nyártól nyomon követhetők lesznek a vendéglátóhelyek kapacitási, kihasználtsági adatai, a főbb fogyasztási kategóriák. A turisztikai attrakcióknál pedig látható lesz, hogy mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel. A rendszer nemcsak a múzeumokra, kastélyokra, várakra terjed ki, hanem a fesztiválokra és a fürdőkre is, mindenre, ahol jegyértékesítés zajlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!