Magyar Narancs: Furcsa alapítványok nyertek a gödi Samsung-pénzből

2021. október 13. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fideszhez köthető személyekkel összefüggésbe hozható alapítványok, és a pályázati kiírás megjelenése után létrehozott alapítványok is kaptak a gödi Samsung-gyártól befolyt helyi adóbevételekből, írja a Magyar Narancs. Mivel tavaly áprilisban az ellenzéki vezetésű Göd Samsung iparterületét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány, így a társaságtól származó iparűzési adót nem a gödi önkormányzat kapja meg, hanem a Pest Megyei Önkormányzat, a pénzt most ők osztják szét.

Az önkormányzat több alapot is létrehozott az adóbevételek létrehozására, például egy olyat, ami 419 millió forintból gazdálkodik, és amelynek a forrásait Göd mellett többek között Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei között osztják szét, írja a lap.

A Magyar Narancs birtokába jutott előterjesztés szerint 101 szervezett próbálkozott több mint egymilliárd forint igényelt támogatási összeggel, de a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István csak 46 pályázatot javasolt támogatásra. A lap szerint Megyei Értéktár Bizottság szeptember 30-án szavazott a pályázatokról, ám Fehér Zsolt váci jobbikos képviselő szerint olyan szervezetek is felbukkantak, amelyek a politikához köthetők, ezért azt tanácsolta, hogy 10 szervezet 11 pályázatáról külön szavazzanak. Ez meg is történt, végül azonban jóváhagyták a támogatásokat.

A lap azt írja, köztük van a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, ami majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is. Az ügyvédi iroda neve korábban Biczi és Tuzson volt, Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki belőle. A Biczi pedig Biczi Tamást, vagyis Kötter Tamást takarja, aki a kormányközeli véleményvezéreket foglalkoztató Megafon Központ tagja, írja a Narancs.

Frissítés 2021. október 18-án: Cikkünk megjelenése után helyreigazítási kérelmet kaptunk a Biczi és Turi Ügyvédi Irodától. Ebben azt írták, hogy „a cikkben valótlan állítások szerepelnek, mert: A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány vezetői között nincs olyan személy, aki a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda munkatársa lenne”. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, egyben képviselője Dr. Benkovics Boglárka jelenleg valóban nem az ügyvédi iroda munkatársa. Az elérhető LinkedIn-profilja szerint viszont 2020. június és 2021. július között egy évet és két hónapot a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje volt. A hivatalos nyilvántartás szerint ebben az időszakban betöltötte az említett alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is. A szóban forgó pályázatokat 2021. június 15. és 2021. július 22. között lehetett benyújtani.

A lap szerint egy másik nyertes pályázózó a Dunakanyar Média Alapítvány, ami 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson, írják.

Van két másik olyan alapítvány is, amiket pont a pályázat leadása körül alapítottak, ez a Dunakeszi Kistérségért Egyesület, ami kétszer kap több mint hétmillió forint támogatást családi- és közösségfejlesztési programok, továbbképzések szervezésére, valamint online újság indítására, és az Aktív Dunakanyar Alapítvány, ami pedig húszmillió forintért rendezhet helyi kulturális eseményeket, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!