Győrben megijedtek az előválasztás szervezői a fiatal szavazóktól, azt hitték, fideszesek

2021. október 13. – 12:10

frissítve

Győrben megijedtek az előválasztás szervezői a fiatal szavazóktól, azt hitték, fideszesek
Előválasztás a lakótelepen – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Érezhetően több a fiatal a győri előválasztás második fordulójában, mondják az előválasztás szervezői, szerintük a fiatalok döntő része csak most, a második körre érkezett – ez pedig már elég ok arra, hogy teóriák szülessenek. Egyelőre a résztvevők életkoráról tényadat nincs, így aztán minden igaz, és annak az ellenkezője is, mert míg az egyik sátorban arról beszélnek, hogy csoportosával jöttek szavazni, a másiknál határozottan cáfolják: nincs ilyen. A Telexnek nyilatkozó fiatalok Márki-Zay Péter miatt vették rá magukat a voksolásra, az idősebbek viszont vehemensen ismétlik Dobrev Klára nevét. A számok alapján is fej-fej mellett kell állniuk.

Már a második forduló előtt lehetett sejteni, hogy Győr két választókerületében szoros lesz a verseny. A győri 1-esben három hete Dobrev Klára 1900 szavazattal nyert, a második Karácsony Gergely lett 1100-zal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter 800-zal. Ha az utóbbi két számot összeadjuk, 1900-1900 a voksok száma. A 2-esben kísértetiesen hasonló a helyzet, Dobrev 1550-nel győzött, szoros versenyben 736 szavazatot gyűjtött Karácsony, 677-et pedig Márki-Zay. Ha pusztán matematikailag számolunk, akkor lutri, ki nyeri a második fordulót; de lutri az is, hogy Karácsony szavazói a múlt hét után hajlandók-e Márki-Zayra szavazni.

Ami viszont látszik a szavazókörökből – mondták el a Telexnek a szervezők –, hogy tizenöt-húsz százalékkal magasabb eddig a részvétel, és az újak átlagkora meglehetősen alacsony: csupa fiatal jön.

Panelek közt

„Vasárnap a szavazóknak legalább a hatvan, de inkább a hetven százaléka fiatal volt” – mondja az egyik szavazatszedő aktivista, mire azonnal rávágja valaki a szavazók közül, hogy „ők voltak a fideszesek”. „Nem, nem” – javítja ki az illetőt, mondván, „én beszélgettem is velük, biztosan nem voltak azok. Egy olyan szavazóval találkoztam csak eddig, aki szerintem az volt, meglátta a lapot, elolvasta, és közölte, hogy ezt ő nem írja alá.

Én megismerném azokat, akiket mások mozgósítottak. Ezek a fiatalok maguktól jöttek.”

A lakótelepi szavazósátornál napközben jóval több a nyugdíjas szavazó, őket sokkal inkább tüzelte és tüzeli az Orbánnal szembeni kiállás, mint a Karácsony – Márki-Zay-féle ütközet végeredménye. „El kell zavarni ezt a tolvajbandát” – ezzel a jelszóval szavaznak ebben a választókörben Dobrevre. Öt kilométerrel arrébb, a győri belvárosban már sokkal magasabb a fiatalok aránya; őket a múlt hét eseményei nemhogy eltántorították volna attól, hogy az előválasztáson részt vegyenek, sokkal inkább felbátorította őket a voksolásra. Áron – kéri, a nevét csak így írjuk – azt mondja, egy hete nézi a YouTube-on Márki-Zay videóit, „s bár két hete még azt mondtam, hogy választani sem megyek el jövő tavasszal, most látom az értelmét, így itt vagyok”. Bartánőjével együtt csak mosolyog a felvetésen, hogy bármi köze lenne egy pártbéli mozgósításhoz. „Fiatalok vagyunk, de ettől még nem Fideszesek.”

Szücs Henrik – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Szücs Henrik – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Szűcs Henriket sem egy párt küldte/csábította a szavazókörbe, őt is az első forduló utáni fordulat lelkesítette fel. „Nekem simán belefér, hogy a jelöltek vitáznak egymással, még úgy is, hogy elvileg egy oldalon vannak. A Karácsony-Márki-Zay féle csatából az jött győztesen, aki számomra is szimpatikus, senki nem szervezett vagy ösztönzött, jöttem magamtól.”

Lantos Zoltán biztosra veszi, hogy „a Fidesz ebbe a választásba belenyúl”. Bizonyíték híján egy okot mond: „Mert a politikájuk erre épül.” Ő már nem a fiatal korosztály tagja, volt az első fordulóban szavazni, és mivel Karácsony neve már nincs a második körös kalapban, maradt a számára másik szimpatikus jelölt. „Én tök őszintén mondom, hogy bárki lesz a befutó, mögé tudok állni. Azt kellene mindenkinek elfogadni, hogy itt csak koalíciós kormány lehet – ha lesz –, az egyénieskedéseket tessék otthon hagyni. Márpedig ezesetben a konspirációknak nincs is értelmük.”

Lantos Zoltán – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Lantos Zoltán – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Ilyennel még nem találkoztunk

A helyi pártirodákban is téma ez: „Hát persze, hogy beszélünk erről a helyzetről, mert a fiatalok kilencvenkilenc százaléka nem volt ott az első fordulóban. Ilyen helyzettel még nem találkoztunk, ki ezt, ki azt gondol.

Egy biztos: mozgósítani csak olyan párt tud, aki hosszú évek alatt összeszedi a listáját. Márki-Zay mögött nincs ilyen, Dobrevnek talán igen, de itt a vidéki nagyvárosban meglepődnénk, ha ő lenne a frissen felfedezett királynő a fiatalok szemében.”

Második forduló a belvárosi szavazóhelyen – Sudár Ágnes / Telex
Második forduló a belvárosi szavazóhelyen – Sudár Ágnes / Telex

Az értetlenséget tetézi, hogy aki kombinálni kezdett arról, ki és miért kezd majd mozgóstani, az rendre arra az eredményre jutott, hogy Dobrevnek tolja majd meg a szekerét a Fidesz. Győr nincs messze Budapesttől, de a paklikba ezek szerint nem látnak bele a helyiek, elméleteket szőnek arról, kinek és miért érné meg Márki-Zayt kihozni győztesnek. Vagy Dobrevet. Ennél pontnál szólal meg az egyik szavazókörben dolgozó önkéntes, aki harmadik napja ügyel és dolgozik: „Marhaság az egész. Annyival nem több a szavazat, és csoportokban nem is jelentek meg új szavazók. Győr egyetemi város, megjöttek a hétvége után a hallgatók, napközben egyesével jönnek és szerintem magukért csinálják.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!