Sima egészségügyi mintavevő eszközöket címkézett át PCR-tesztté és adott el online egy banda, a rendőrség elfogta a csalókat

2021. október 12. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Három embert elfogott a rendőrség, miután a nyomozás kiderítette, hogy hamis PCR-teszteket árultak, közölte a police.hu.

Az ügyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) feljelentése indította el, a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatja. A gyanú egészségügyi termék hamisítása és csalás.

A gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online hirdetett és értékesített olyan COVID-19 PCR teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

A KR NNI nyomozói megállapították, hogy az elkövetők a dolgokat összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz.

A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el.

Ezzel azt a látszatot keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR tesztelésre alkalmas termékei lennének.

Ezidáig közel száz vásárló azonosítása történt meg, a további sértettek felkutatása folyamatosan zajlik. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

A nyomozás adatai szerint a hamisítás értelmi szerzője a 47 éves U. J. volt. A móri férfit a KR NNI munkatársai 2021. október 6-án fogták el otthonában, ahol kutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát – a 66 éves Sz. T.-t, valamint a 46 éves B. I. T.-t – szintén eljárás alá vonták. Mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!