Az emberi kapzsiság helyett a szeretetre alapoznak – még mindig sikeresek az unokázós csalók

2021. október 10. – 09:14

frissítve

Az emberi kapzsiság helyett a szeretetre alapoznak – még mindig sikeresek az unokázós csalók
Jelenet az Unoka című film forgatásáról – Fotó: Youtube / DW Magyar

Másolás

Vágólapra másolva

2015 óta évente több ezer idős ember esik áldozatul az unokázós csalóknak, akik kihasználják a védtelen emberek szeretetét. A DW Magyar riportjában az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is elmeséli, hogy a nagypapáját miként verték át.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf a Deutsche Welle videójában elmondja, saját 90 éves nagyapja is unokázók áldozata lett. „Azt hallotta a csalótól a telefonban, hogy az apukám, az ő fia nagy bajban van, veszélyben van, hogy egy óriási autóbaleset volt, amit ő okozott, és hogy átszúrta a tüdejét valami és élet-halál között van. Közben – mivel ő volt a hibás – börtönkórházba viszik. Az a lényege az egésznek, hogy kihúzzák a szőnyeget az ember lába alól érzelmi alapon és egy olyan érzelmi állapotba kergetik, ahol az az első gondolata, hogy csak segíteni tudjak ezen.

Ez az egyetlen olyan szélhámosság, ahol nem az emberi kapzsiságra, hanem a szeretetre alapoznak a csalók, és ez különösen kegyetlen forma.”

A filmrendező szerint az eset okozta trauma hozzájárult ahhoz, hogy nagyapja fél évvel később meg is halt – egyebek mellett ezért is döntött úgy, hogy első nagyjátékfilmjét az unokázó csalókról készíti.

A rendőrség szerint 2015 óta több ezer ilyen eset történik. Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője szerint a csalás szólhat arról, hogy

  • balesetet szenvedett az unoka,
  • összeveszett valakivel és zsarolják,
  • kábítószeres ügyletbe keveredett, ezért valakinek fizetnie kell.

A rendőrség tud olyan esetről is,amikor az idős áldozat kétszer is adott pénzt a csalóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!