2010 óta kétszer drágábbak lettek a lakások Magyarországon

2021. október 8. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

2010 óta 109 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon, így az Európai Unió tagállamai közül a harmadik helyen áll a lakások drágulásában. Ennél nagyobb drágulás csak Észtországban (133 százalék) és Luxemburgban (111 százaléka) volt, írja friss jelentésében a Eurostat.

Van négy olyan ország, ahol viszont csökkentek az árak az elmúlt évtizedekben, ez Görögország (28 százalékos csökkenés), Olaszország (13 százalékos csökkenés), Ciprus (8 százalékos csökkenés) és Spanyolország (3 százalékos csökkenés).

A Eurostat szerint 2010 és 2021 között a lakásárak 34 százalékkal, a bérleti díjak pedig 16 százalékkal emelkedtek. Az alábbi grafikonon is látni, hogy a bérleti árak folyamatosan emelkednek, a lakásárak viszont 2015-től gyorsan kilőttek.

A lakásárak (rózsaszín), bérleti díjak (kék) emelkedése az EU-ban – Fotó: Eurostat
A lakásárak (rózsaszín), bérleti díjak (kék) emelkedése az EU-ban – Fotó: Eurostat

Magyarországon a lakásbérlés 45 százalékkal nőtt 2010 óta, ami a hatodik legnagyobb drágulás az unóban, írják. A Duna House adatai szerint például az albérletekért átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta a fővárosban, ahol egy belvárosi lakást 850 ezer – 1 millió forint közötti négyzetméteráron lehet megvásárolni.

A GKI friss szeptemberi felmérése szerint Budapesten a használt lakásoknál 4-5, az új építésűeknél pedig 7-8 százalékos áremelkedés várható. A főváros vezetése közben azt szeretné, hogy több legyen a megfizethető bérlakás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!