Nem lehet még megkezdeni a Velencei-tó vízpótlását, mert a tározó vize egyelőre veszélyt jelent

2021. október 7. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem lehet a Velencei-tó vizét pótolni a Pátkai-víztározóból, mert az nem javítana a vízminőségen, és az élővilág számára is kockázatos, derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményéből.

A nyáron rendkívül alacsonyra süllyedt tó vízszintjét a Császár-vízen keresztül máskor is a Pátkai-tározóból próbálták megemelni, de nem elég csak kinyitni a zsilipeket, hogy folyjon a víz. A mennyiségi mellett a minőségi mutatók is fontosak.

A vízügy most öt napon át végzett méréssorozatokat a Császár-vízen azt monitorozva, hogy a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik meg. A Velencei-tavat akkor lehet biztonságosan feltölteni, ha ez a koncentráció elég alacsony, de a mérések alapján arra jutottak, hogy nem hígult fel eléggé a Császár-vízben, így még várni kell a folyamatos vízengedésre. Az elvárt 75 g/m3 érték helyett, most 160-180 g/m3 értékeket mértek.

„Az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofilltartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, pH, oxigéntelítettség, foszfáttartalom, algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára” – áll a közleményben.

A vízügyi szakemberek szerint a csapadékos időjárás és a tartós lehűlés a klorofillkoncentrációt is csökkenti majd, de már annak is lehet örülni, hogy a napokban lehullott csapadék miatt a tó vízszintje több centiméterrel emelkedett Agárdnál, már 79 centiméteres a vízállás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!