Az egri színház igazgatójának leváltását követeli Mirkóczki Ádám

2021. október 7. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójának leváltását kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumától Mirkóczki Ádám, a város polgármestere. Mirkóczki véleménye szerint Blaskó Balázs „minősíthetetlen és gyalázatos” kijelentéseket tett a színház tavaly ősszel koronavírusban meghalt színészre, Kelemen Csabára, ezért nem maradhat tovább a színház igazgatója – írja a 24.hu.

Mirkóczki azt írta a közleményében, hogy a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság október 4-én, nyílt ülésen tárgyalta, hogy a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadát nevezzék el Kelemen Csabáról, hogy ebben a formában is emléket állítsanak Eger posztumusz díszpolgárának. Kelemen Csaba tavaly október 26-án halt meg, két héttel azután, hogy elkapta a koronavírust. 65 éves volt.

A napirend tárgyalása során Blaskó Balázs többek között azt mondta: „Amennyiben Kelemen Csaba életben marad, azonnal fegyelmi eljárást kellett volna indítani ellene, valamint bűnvádi eljárást kellett volna kezdeményeznem a rendőrségen. Azért, mert eltitkolta betegségét, mert nem jelentette le a törvény szerint (…) betegségét. Mindezt tette azért, hogy az igazgató választási procedúrában részt vehessen. Ezzel súlyosan veszélyeztette a Gárdonyi Géza Színház működését, a kollégák életét, egészségét, nem utolsó sorban az igazgató választási bizottság egészségét is október 7-én. (…)

Nagy valószínűséggel október 2-án, amikor már beteg volt, de nem volt hajlandó orvoshoz fordulni, hogy ez ki ne derüljön, de már réges-rég beteg volt, fertőzte meg Fekete Péter államtitkárt (…) Egy olyan ember, aki a társulata és művészkollégái ellen bizonyíthatóan, ilyen bűnöket követett el, nem lehet példát állítani egy ilyen embernek… nem lehet… lehetetlen!”

Mirkóczki szerint Blaskó ezekkel a kijelentéseivel „minősíthetetlen emberi mélységbe süllyedt”, és megsértette a gyászoló család fájdalmát, ezért Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárhoz fordul azzal a céllal, hogy Blaskót mentsék fel az igazgatói tisztségéből.

„Városvezetőként még egy vadidegen embertől sem tűrném el, hogy Eger város díszpolgárát, városunk kulturális életét 30 éven át szolgáló szeretett színészének emlékét ilyen módon gyalázza bárki. Pláne nem tűrhetem ezt az egriek adójából élő és tevékenykedő kulturális vezetőtől. Blaskó Balázsban két dolgot tehet: azonnal bocsánatot kér a gyászoló családtól valamint Kelemen Csaba tisztelőitől és haladéktalanul távozik intézményünk éléről!” – írta a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!