Szijjártó Péter annyit repült az év első hét hónapjában, hogy öt és félszer tudta volna megkerülni a Földet

2021. október 6. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első hét hónapjában 71-szer használta a Honvédelmi Minisztérium repülőgépeit külföldi utazásokhoz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – válaszolta a 24.hu közérdekű adatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Szijjártó 2021. január 1. és július 31. között összesen 79 alkalommal utazott repülővel, ehhez 71-szer a honvédség két Airbus A319-esének egyikét vagy a két Dassault Falcon egyikét vette igénybe. A miniszter öt alkalommal nemcsak egy, hanem két gépet is használt, de volt olyan körútja is, aminek lebonyolításához három gépet használtak. Szijjártó a hét hónap alatt több mint 220 ezer kilométert repült, amivel öt és félszer tudta volna megkerülni a Földet, és mintegy 336 órát töltött a levegőben.

A külügyminisztérium azt nem közölte, hogy a repülőhasználat mennyivel terhelte meg a költségvetést, csak azt a részösszeget küldték el a 24.hu-nak, amit megtérítettek ebben az időszakban. Bevallásuk szerint 30,9 millió forintot fizettek a repülőutakért, így a repült órák átlagos költsége kevesebb mint 100 ezer forintra jön ki.

A külügyminisztérium által kiadott listákból az is látszik, hogy az elmúlt bő három évben jelentősen változott az elszámolási rendszer. 2018-ban a külügyminisztérium még többnyire fizetett Szijjártó útjaiért: 61 repülés után ötven esetben utalt valamilyen – 400 ezer és 2,5 millió forint közé eső – összeget, azóta viszont csak elvétve fizetnek. Az idei 79 repülős útra például már csak tíz esetben számoltak el költséget a minisztériumnál, igaz, ezek között volt egy 11 és egy 14 milliós út is. Azt nem magyarázták meg, hogy milyen alapon dől el, hogy melyik repülésért fizetnek, és melyekért nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!