Az EP-delegáció szerint veszélyben a tiszta választás Magyarországon

2021. október 06. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő évi magyarországi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában az Európai Parlament múlt héten Magyarországon járt küldöttségének vezetője szerint. Gwendoline Delbos-Corfield Strasbourgban beszélt az Euronewsnak, miután az EP-ben beszámoltak a budapesti útjuk tapasztalatairól.

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság delegációja a múlt héten tájékozódott Budapesten a jogállami normák magyarországi érvényesüléséről, illetve a sajtó és a tudományos élet szabadságáról.

„Egypártrendszeres tagállamban vagyunk”

A delegáció vezetője az Euronewsnak egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve, arról beszélt, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer van”. Az, hogy „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon” – magyarázta Gwendoline Delbos-Corfield. A politikus reméli, hogy a választások ennek ellenére tisztességesek lesznek, de ezt kérdésessé teszi számára az, hogy „az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg.” Mindez szerinte „megakadályozza az igazi tisztességes választásokat”.

A jogállamiság nem vitatható

A francia EP-képviselő szerint az EU és a Magyarország közötti konfliktus elhúzódásának egyik oka az, hogy a magyar kormány szerint a jogállamiság egy vitatható dolog, aminek több definíciója létezik. Delbos-Corfield hangsúlyozta, hogy valójában „az Európai Unió olyan szövegekre és chartákra épül, melyek azt mutatják, hogy ezek a jogállamisági nézőpontok nem vitathatók és nem lehet különböző definíciójuk”.

Hozzátette, hogy mikor a magyar kormány azt mondja, hogy nem ért egyet a mi definíciónkkal, onnan nehéz együtt dolgozni. Az uniós tényfeltáró delegáció már korábban is kifogásolta, hogy nem átlátható a közpénzek elköltése, és romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon.