Az előválasztástól visszalépett, 2022-ben mégis indul egy gyulai jelölt

2021. október 6. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki előválasztástól ugyan visszalépett, mégis indul a jövő évi parlamenti választáson egyéni mandátumért egy gyulai jelölt – írta a Magyar Nemzet. Pomuczné Nagy Ildikó szerint indulását az indokolja, hogy a körzetben csak a választók 5,6 százaléka vett részt az egy hétig tartó ellenzéki előválasztáson, így a választók 94,4 százalékának mégis tud alternatívát kínálni.

Pártja nem adja hozzá a nevét

Pomuczné eredetileg az Új Világ Néppárt jelöltje volt. Jövőre azonban a párt nem adja a jelölthöz a nevét. A párt elnöke, Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA egykori elnöke a Telexszel közölte:

„A párt részt vett az ellenzéki előválasztáson, ennek megfelelően aláírtuk, hogy nem indítunk jelölteket 2022-ben” az összellenzéki jelöltekkel szemben. Így Pomuczné legfeljebb független jelöltként indulhat. Pálinkás elmondta, hogy a jelölt indulási szándékáról nem is értesítette a pártot, amelynek a döntéshez nincs is köze.

Pomuczné augusztusban szállt ki az előválasztásból, azonban már akkor is álságosnak tartva az egész kezdeményezést:

„Elkezdődött a támogatóim levadászása, nagyon durva hónapokat éltem meg. Minden szervezetet központilag leszedtek mögülem, az engem nyíltan támogató embereket megfélemlítették, személyesen sértegették. Engem emberi mivoltomban hazugságokkal gyaláztak. Ez volt az ellenzéki »összefogás«️.”

Pálinkás szavai alapján az Új Világ Néppártnak (ÚVNP) nincsenek hasonló fenntartásai az ellenzéki előválasztással szemben.

A Fidesztől eltávolodott atomfizikus – aki 2010 után is elfogadott kormányzati felkérést, 2015 és 2018 között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt – úgy látja, hogy bizonyára lehetnek még olyanok, akik az ellenzéki előválasztáson nem nyertek, de mégis indulásukat jelentenék be az országgyűlési választások előtt – ami az ellenzéki előválasztás elvét hagyja figyelmen kívül, amelynek lényege, hogy a Fidesszel szemben csak egy ellenzéki jelölt induljon 2022-ben.

Pálinkás eredetileg az ellenzéki előválasztás kormányfőjelölti versenyébe is beszállt volna, de a 2020 őszén létrejött párt szűkös aktivista forrásai miatt nem jött össze az induláshoz szükséges húszezer támogató aláírás.

A párt és személy szerint Pálinkás a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogatná. „Értékrendben ő áll a legközelebb, a párt tagjai feltehetőleg őt fogják támogatni” – mondta az ÚVNP elnöke, megjegyezve, hogy végső soron a szavazók hozzák meg a döntést. Ha esetleg Márki-Zay visszalépne Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP–Párbeszéd jelöltje javára, akkor teljes mértékben a választókra bízzák a döntést.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy nem Pomuczné Nagy Ildikó az egyetlen, aki az előválasztás után mégis úgy döntött, hogy indul a 2022-es választáson: Tiszaújvárosban egy civil jelölt, Tóth Ádám közölte, hogy indulna jövőre – noha az ellenzéki előválasztáson végül nem tudott rajthoz állni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!