Búcsú egy újabb operatív törzstől, már Novákék sem tartanak több sajtótájékoztatót

2021. október 5. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb emlékezetes pillanatot tartogattak a nézők számára a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs sajtótájékoztatói, mint a Müller Cecília tisztifőorvoshoz kötődő alkalmak, de már ezek sem lesznek a jövőben, befejezi ugyanis a munkáját a törzs, mivel a közösségi élet újraindult, azt már csak fenn kell tartani, ez pedig a kormány feladata – közölte Novák Katalin, a törzs vezetője, családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a törzs sajtótájékoztatóján.

Felsorolt pár adatot is, ezek szerint:

  • az operatív törzs június 15-én kezdte meg munkáját;
  • összesen 13 alkalommal üléseztek;
  • amelyeken több mint nyolcvan javaslatot tárgyaltak;
  • és több mint harminc döntést jelentettek be több mint 100 milliárd forint értékű támogatásról, beruházásról.

A sajtótájékoztatón részt vett Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, írja az MTI azzal, hogy a kormány úgy döntött: félmilliárd forint többletforrást biztosít az Aktív Magyarország programnak. Révész szerint a forrásból olyan programokat támogatnak, amelyek ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyerekek közösségben, a természetben legyenek, és közben mozogjanak is. A tervek szerint év végéig legalább ötvenezer gyermeknek biztosítanak ingyenes, egynapos, aktív osztálykirándulást. Beszélt a műjégpályaprogramról is. Az elhangzottak szerint péntekig jelentkezhetnek azok a települések, amelyeken az elmúlt években nem üzemelt jégpálya, és vállalják, hogy december 20-ig megépítenek egy 15-ször 30 méterest, és azt február végéig üzemeltetik.

Novák Katalin az örökbefogadásra tért ki. Mint mondta, 56-tal növelik az örökbefogadásban dolgozók számát, így az örökbefogadási tanácsadók száma 39-cel, az örökbefogadási feladatokat ellátó pszichológusok száma pedig 17-tel nő. Erre azért van szükség, mert aránytalan a dolgozókra nehezedő munkateher – tette hozzá. Novák a törzs megszűnését követően amúgy az örökbefogadás rendszerének áttekintésével, családokat támogató döntésekkel és nemzetközi feladatokkal (is) foglalkozik majd.

Az örökbefogadással kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: elsősorban házaspárt keresnek szülőként a gyermekeknek, de ha nem találnak, az egyedülállóknak is nyitott a lehetőség, és szeretnék nekik is könnyebbé tenni az örökbefogadást. Jelenleg személyesen Novák engedélyére van szükségük az egyedülállóknak, ha örökbe szeretnének fogadni.

Döntés született arról is, hogy a 14 év alattiak esetén január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban a szálláshelyeken, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken. Erre azt van szükség, mert vannak olyan 14 évnél fiatalabbak, akiknek még nincs személyi igazolványuk.

Ezen az eseményen mondta el Novák azt is egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem indul a Fidesz alelnöki posztjáért. Beszélt arról is, hogy az egészségügyben az átoltottság 98 százalékos, vagyis a dolgozók túlnyomó többsége be van oltva. Azoknak, akiknek kötelezővé tették az oltást, a harmadik oltás nem kötelező.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!