Estétől énekelhetjük: Arcomra hull az őszi eső

2021. október 5. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Este záporokkal, zivatarokkal érkezik meg Ausztria felől az őszies időt hozó front. Az Időkép szerint a nyáriasan meleg kedd délutáni órákat követően este nyugati tájainkat eléri annak a hullámzó frontrendszernek a felhőzete, ami meghozza az igazi őszt. Szerdán a keleti, északkeleti tájak kivételével már sokfelé várható csapadék, főleg a fővárosban és környékén.

A felhőzettel együtt csapadék is érkezik, a nedves, labilis légrétegzettség kedvezni fog a záporok, zivatarok kialakulásnak. A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél kísérheti, írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért már most elsőfokú figyelmeztetést adott ki öt dunántúli megyére (Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron). Intenzív záporok, zivatarok főként Vasban és Zalában várhatók, rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Lokálisan akár extrém mennyiség is leeshet, így a mostani időjárási helyzet hordoz magánban némi veszélyforrást, teszik hozzá.

Mint írják, kedden késő délutántól, estétől egy összeáramlási zóna mentén a nyugati, délnyugati országrészben záporok, helyenként zivatarok kialakulása valószínű. A cellákat elsősorban intenzív csapadék kísérheti, azonban az említett térségen egymást követően gyorsan akár több cella is átvonulhat, melyekből lokálisan (néhány óra alatt) 20-30 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. Az összeáramlási zóna és az annak mentén kialakuló csapadékzóna az éjszaka folyamán lassan egyre keletebbre helyeződik a Dunántúlon, reggelig nagyjából a Duna vonaláig jut el.

Forrás: OMSZ Fb-oldal
Forrás: OMSZ Fb-oldal

A csapadékzóna a szerda reggeli órákra a középső országrész fölé, majd napközben gyengülve lassan északkelet felé mozog tovább. A délutáni, esti órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon hatására újabb, kiterjedt csapadék érkezik további jelentős mennyiségű esővel. Összességében szerda éjfélig a lehullott csapadék mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé (nem mindenütt) meghaladhatja a 20 mm-t.

Csapadéknak legkisebb esélye az északkeleti határ közelében van, arrafelé előfordulhatnak akár csapadékmentes területek is. Az eső sok helyen szerda éjfélig sem szűnik meg, különösen a délnyugati országrészben további jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban is.

Egy kis hangulati felkészülés az előttünk álló esős, borongós napokra:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!