Angyalföldön adták le a legtöbb szavazatot, Hadházy Ákos gyűjtötte be a legtöbb voksot

Legfontosabb

2021. október 1. – 16:03

Angyalföldön adták le a legtöbb szavazatot, Hadházy Ákos gyűjtötte be a legtöbb voksot
Hadházy Ákos aláírásgyűjtése az Örs vezér téren augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes becsléseknél jóval többet, összesen 633 811 szavazatot adtak le az egyéni képviselőjelöltségre pályázókra az előválasztás első fordulójában. Ez azt jelenti, hogy a szavazáson nagyjából a választásra jogosultak 8 százaléka vehetett részt, ami nemzetközi kitekintésben is jó aránynak számít.

Az adatokból azonban az is látszik, hogy területi alapon jókora különbség van a részvételben. Nem meglepő módon főként azokban a választókerületekben mentek el sokan szavazni, ahol hagyományosan jól szerepel az ellenzék, és ahol minden valószínűség szerint jövőre is ellenzéki jelölt nyer.

A szocialista fellegvár, Angyalföld végzett ebben az összevetésben az első helyen: itt 14 263-en adták le a voksukat.

Az egyéni jelöltek közül a legutóbbi két országgyűlési választáson is győztes MSZP-s Hiszékeny Dezső 7 797 szavazattal végzett az élen, míg a miniszterelnök-jelöltek versenyét Karácsony Gergely nyerte ebben a körzetben 6 270 szavazattal. Budapest 7. választókerületében szeretnek szavazni: 2018-ban a jogosultak 73,85 százaléka járult az urnákhoz.

Angyalföldet Zugló (Budapest 8.), Budakeszi (Pest megye 2.) és Újbuda (Budapest 2.) követi a sorban, és jellemzően azokon a megyeszékhelyeken (Szeged, Szombathely, Pécs, Miskolc) adtak le sok szavazatot, amelyekben 2019-ben az ellenzék nyert az önkormányzati választásokon.

A választókerületek jelenlegi lakosságszámáról (egész pontosan a választásra jogosultak számáról) nincs adatunk, így csak a 2018-as országgyűlési választás számaihoz tudunk nyúlni. Az alapján

a legmagasabb részvételi arány Újbudán volt, a szavazásra jogosultak 18,02 százaléka vett részt az előválasztáson, Zuglóban 17,96, Angyalföldön 17,65 százalék ez az arány.

A lista végén (világosabb színnel a térképen) pedig jellemzően azok a választókerületek állnak, ahol nagyon kicsi esélye van az ellenzéknek jövőre a Fidesz ellen. Az alacsony részvétel magyarázata továbbá az is, hogy az országgyűlési választásokkal ellentétben most nem lehetett minden településen szavazni, nagyjából 800 településen állítottak fel szavazósátrat. Sokaknak így messzebb kellett utaznia, ha személyesen akarta leadni a voksát, ez vélhetően azért rontott a részvételi arányon.

A lista végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. választókerülete áll, Vásárosnamény és környékén mindössze 2090 szavazatot adtak le az előválasztáson, ami a 2018-as adatok szerint alig 2,8 százalékos részvételt jelent.

Kevesen szavaztak még a balassagyarmati (Nógrád megye 2.), berettyóújfalui (Hajdú-Bihar megye 4.) és sárbogárdi (Fejér 5.) választókerületben is, ezeken a helyeken jócskán ötven százalék felett szerepelt 2018-ban a Fidesz jelöltje, és jövőre is pokolian nehéz dolga lesz az ellenzéknek. A legfideszesebb körzetben (Győr-Moson-Sopron megye 3.), Csornán (itt 2018-ban 63,9 százalékkal nyert Gyopáros Alpár) 2690-en vettek részt az előválasztáson.

Hadházy és Szél mozgósította a legjobban a szavazóit

Érdemes külön azt is megnézni, hogy kik voltak azok az egyéni jelöltek, akik a legtöbb szavazatot tudták begyűjteni. Mivel jelentős különbség van a választókerületek lakosságszáma között, komoly következtetést nem szabad levonni ebből, de azt jól mutatja, hogy kik tudtak kampányukkal a legjobban mozgósítani. A lista élén országosan is ismert politikusok állnak.

A mozgósítási verseny öt nyertese:

  1. Hadházy Ákos (Momentum): 11 070 szavazat – Budapest 8. (Zugló)
  2. Szél Bernadett (Momentum): 10 182 szavazat – Pest megye 2. (Budakeszi)
  3. Varju László (DK): 9 854 szavazat – Budapest 11. (Újpest)
  4. Szabó Tímea (Párbeszéd): 9033 szavazat – Budapest 10. (Óbuda-Békásmegyer)
  5. Orosz Anna (Momentum): 8 445 szavazat – Budapest 2. (Újbuda)

Zuglót láthatóan felrázta Tóth Csaba és Hadházy Ákos csatája, rengetegen vettek részt az előválasztáson. Tóth időközben visszalépett, de az összeszámolt szavazatok alapján az látszik, hogy erre jó oka volt, Hadházy a szavazatok több mint 80 százalékát kapta meg. Zuglóban legutóbb 2010-ben tudott nyerni a Fidesz, a legutóbbi két országgyűlési választáson Tóth Csaba győzött, de Fekete-Győr András szerint itt még egy kecske is nyerne a Fidesz jelöltje ellen.

Szél Bernadett 2018-ban mindössze 296 szavazattal kapott ki Budakeszin a Fidesz jelöltjétől, Csenger-Zalán Zsolttól, és Pest megye 2. választókerületében volt az egyik legmagasabb a részvételi arány az országgyűlési választáson. Szél most is jól tudta mozgósítani a választókat, és nagyon simán nyert (81,31 százalékkal) a DK-s Hegyesi Beáta ellen.

A Momentum képviselőjelöltjét Varju László (Budapest 11.) és Szabó Tímea (Budapest 12.) követi a sorban, ami azért is érdekes, mert ők egyedüli indulók voltak a körzetükben, azaz csak az ő nevük szerepelt a szavazólapon. Mindketten nyertek 2018-ban a Fidesz ellen, és támogatottságukat jól mutatja, hogy tét nélkül is sokan elmentek rájuk szavazni az előválasztáson, persze könnyen lehet, hogy a magas részvétel valójában a miniszterelnök-jelöltek versenyének szólt ebben a két körzetben.

Szél Bernadett kampányol Budakeszin – Fotó: Szél Bernadett / Facebook
Szél Bernadett kampányol Budakeszin – Fotó: Szél Bernadett / Facebook

Az egyik legizgalmasabb előválasztási csata Újbudán volt, ahol a momentumos Orosz Anna és a DK-s Gy. Németh Erzsébet indult. Talán emiatt is volt ilyen magas a részvétel Budapest 2. választókerületében, és Orosz Anna végül nagyon simán nyert, a szavazatok 68,96 százalékát zsebelte be.

Nem fért fel a TOP5 listára, de sokan szavaztak még az MSZP-s Hiller Istvánra és Kunhalmi Ágnesre is, valamint a párbeszédes Tordai Bence és Dorosz Dávid is hatezernél több voksot gyűjtött össze. A vidéki körzetekben pedig Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter (Párbeszéd), Érden Bősz Anett (DK), Szegeden Szabó Sándor (MSZP), Dunaújvárosban Kálló Gergely (Jobbik), Esztergomban Nunkovics Tibor (Jobbik), Gyöngyösön pedig Dudás Róbert (Jobbik) is magas támogatottsággal lett az ellenzék közös jelöltje.

Huszonkét olyan választókerület volt, ahol kevesebb mint 2000 szavazattal is nyerni lehetett, megmutatjuk az öt győztest, aki a legkevesebb szavazatot kapta az előválasztáson.

  1. Sápi Mónika (DK): 1 060 szavazat – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4.(Vásárosnamény)
  2. Szántai László (Momentum): 1 087 szavazat – Hajdú-Bihar megye 4. (Berettyóújfalu)
  3. Kondé Gábor (DK): 1 252 szavazat – Békés megye 2. (Békés)
  4. Tóth Viktor (MSZP): 1 255 szavazat – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. (Nyírbátor)
  5. Elekes István (Momentum): 1 280 szavazat – Zala megye 2. (Keszthely)

Ezek közül Zala megyében nem is volt olyan alacsony a részvétel, ám ott három jelölt között szoros volt a verseny, a győztes momentumos jelölt mindössze 84 szavazattal előzte meg az MSZP-s Czuth Zoltánt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!