Mit mutatnak az eddigi előválasztási eredmények?

Legfontosabb

2021. szeptember 30. – 14:34

Mit mutatnak az eddigi előválasztási eredmények?
Szavazatgyűtő urna az ellenzéki előválasztás első fordulójában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután sem ért még véget a szavazatszámlálás, pedig kedden zárult le az előválasztás. Végeredmény a mostani ígéretek szerint csütörtök estére várható. Az eddigi adatok alapján most összefoglaljuk a lényeget.

1. Mikor lesz végeredmény?

Csütörtök estére ígérik a pártok az első forduló végeredményét, de már most látszik, hogy a legfontosabb kérdésről – ki lesz a miniszterelnök-jelölt – lesz második forduló is. Egyik jelöltnek, a most élen álló Dobrev Klárának sem sikerült ugyanis megszerezni a szavazatok több mint felét.

A szavazatokat szerdán délelőtt kezdték el számolni, és öt választókerületenként meglehetősen sajátos módon – felolvasva, mindenféle vizuális segítség nélkül – ismerteti egy-egy politikus. Csütörtök kora délután már 70 választókerület eredményét ismerjük a 106-ból (több mint kétharmad).

2. Ki nyeri az előválasztást?

A miniszterelnök-jelöltek versenyében a következő a sorrend: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András. Dobrev Klára a választókerületek zömét is megnyerte, és elsősorban vidéken tarolt: az összességében második helyen végző Karácsony Gergelynek csak budapesti és Pest megyei helyeken sikerült előznie.

Az arányok miatt ez a végleges sorrendnek tekinthető, bár a budapesti választókerületekben Karácsony még erősödhet (az eddigi eredmények alapján a főpolgármester rendre megelőzi Dobrevet a fővárosban).

Ez volt a sorrend már szerdán is, azóta azonban fejlemény, hogy Jakab Péter egy Facebook-videóban is elismerte, hogy kiesett a versenyből, és a negyedik lett. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester ugyanis simán megelőzi a Jobbik elnökét, és mivel 15% fölötti eredményt ér el, bejut a második fordulóba.

3. Ki kit támogat a második fordulóban?

Második fordulót csak a miniszterelnök-jelöltekről rendeznek, az első három jut tovább. Az egyénikben nem lesz újabb forduló.

Kulcskérdés, melyik jelöltnek mekkora a tartaléka, és lesz-e visszalépés. Márki-Zay Péter, aki pártháttér nélkül végez a harmadik helyen, világossá tette, hogy szerinte Dobrev Klárával nem lehet legyőzni Orbán Viktort, és felvillantotta a visszalépés lehetőségét is Karácsony Gergely javára – ezt azonban feltételekhez kötné.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az ATV stúdiójában 2021. szeptember 12-én – Fotó: Bődey János / Telex
Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az ATV stúdiójában 2021. szeptember 12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Jakab nem jelölte meg, szerinte kire kellene szavaznia a jobbikosoknak, sokat mondó üzenet azonban, hogy szerinte vidékről lehet választást nyerni, nem a fővárosból (vidéken márpedig Dobrev Klára szerepelt kiemelkedően).

Fekete-Győr András Momentum-elnök várhatóan az 5 százalékot sem éri el, szerda késő este arról beszélt, hogy szerinte Dobrev Klára nem a megújulás embere: vagyis a Momentum várhatóan a Karácsony–Márki-Zay kettős egyikét fogja támogatni.

4. Ki nyerte az egyéni küzdelmeket?

Térképünkön böngészheti, hogy az egyes választókerületekben milyen eredmények születtek.

Az eddigiek alapján még nem lehet egyértelműen egy-egy pártot győztesként kihirdetni, bár az látszik, hogy vidéken a DK-sok és a jobbikosok rendre nyerték az egyéni körzeteket. Budapesten eddig a Momentum és Párbeszéd örülhetett a legtöbbször.

A nagy meccseknél változatos eredmények születtek, csütörtökön kiderült:

  • A párbeszédes Tordai Bence megverte simán a DK-s Kálmán Olgát a II-III. kerületben.
  • A párbeszédes Jámbor András nyert a VIII-IX. kerületben – maga mögé utasítva a momentumos Csordás Anettet, a DK-s Manhalter Dánielt és a most épp jobbikos Demeter Mártát.
  • Az MSZP-sből DK-ssá lett Szakács László szoros küzdelemeben legyőzte az LMP-frakcióvezető Keresztes László Lórántot a Pécs-Komló körzetben.
  • A DK-s Arató Gergely megverte a Párbeszéd–MSZP-s Burány Sándort és a momentumos Paróczai Anikót Kőbánya-Kispesten.
  • A momentumos Hadházy Ákos ellenfele, az MSZP-s Tóth Csaba visszalépett ugyan, de 11 070-2644 szavazattal így is legyőzte volna.
  • Nagy versenyben maradt alul Ózdon Farkas Péter Barnabás, a Jobbik „karlendítős” jelöltje Kiss Sándorral, az MSZP jelöltjével szemben (2734-2517).

Még szerdán dőltek a következő körzetek:

  • A DK-s Czeglédy Csaba megverte az LMP-s Ungár Pétert Szombathelyen.
  • Az MSZP-s Márton Roland nyert az offshore-ügybe keveredett DK-s Ráczné Földi Judit ellen Székesfehérváron.
  • Az LMP-s Csárdi Antal nyert a momentumos Gelencsér Ferenc ellen Budapest 1-es választókerületében.
  • A DK-s Varga Zoltán legyőzte Pálinkás Józsefet és a Momentum, illetve a Jobbik jelöltjét is Debrecenben.
  • A momentumos Hajnal Miklós legyőzte a DK-s Komáromi Zoltánt a budapesti Hegyvidéken.
  • A momentumos Orosz Anna nagyon nagy különbséggel megverte a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.

5. Kik a nagy vesztesek?

Az egyéni választókerületekben születtek papírforma eredmények, amelyeket előre megjósolhattunk: az MSZP-s Hiszékeny Dezső (XIII. kerület), a szintén MSZP-s Korózs Lajos (Hatvan), a most épp LMP-be készülő Banat Tibor (Körmend). Még szerdán kiderült a momentumos Szél Bernadett (Budakeszi-Budaörs), az MSZP-s Szabó Sándor (Szeged), az MSZP-s Harangozó Tamás (Szekszárd), a párbeszédes Dorosz Dávid (Dunakeszi) győzelme .

Történtek azonban meglepetések is. Olyan, az országos politikában is megforduló egyéni jelöltek hullottak el ugyanis, mint az LMP-frakcióvezető Keresztes László Lóránt (Pécs-Komló), a párbeszédes Burány Sándor (Kőbánya-Kispeest), a DK-s Ráczné Földi Judit, az MSZP-s Mesterházy Attila (Veszprém), az MSZP-s Gurmai Zita (Tatabánya), az MSZP-s Király József (Kecskemét). Mesterházy Attila már megszólalt, és azzal indokolta a sima vereségét, hogy szerinte a DK meg tudta csinálni, hogy húzónév legyen Dobrevből, amit Veszprémben a jól időzített látogatásaival direktben szavazatokra is tudott váltani.

A szerda esti eredményeket a választási műsorunkban is elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!