A MÁV először kitüntetett két vasutast, majd az ügyészség vádat emelt egyikük ellen ugyanazért: két IC-vonat majdnem összeütközött

2021. szeptember 30. – 19:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön írtuk meg, hogy vádat emeltek azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek a gondatlan magatartása miatt veszélyesen közel került egymáshoz két Intercity-járat a Heves megyei Hort-Csány vasútállomáson.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet az eset érdekességére, hogy a 2019 augusztus 9-én történt baleset után nem sokkal a MÁV két alkalmazottja vezérigazgatói elismerésben részesült, amiért a Hort-Csány állomásnál augusztus 9-én vonatbalesetet előzött meg.

JAVÍTÁS: Korábban azt írtuk, hogy „a vádlottak és a kitüntetettek betöltött pozíciójukban is azonosak”, de a MÁV kérdésünkre jelezte, hogy nem mind a két vádlott esetében van egyezés. Bár a mozdonyvezető ugyanaz, de a MÁV egy forgalmi vonalirányítót tüntetett ki az eset után, a vádlottak padján azonban egy forgalmi szolgálattevő szerepel.

A MÁV oldaláról azóta eltűnt a kitüntetésről szóló hír, a vasutas szakszervezet honlapján viszont még elérhető:

Forrás: vdszsz.hu
Forrás: vdszsz.hu

Az esetről, amit 2019 augusztusában hőstettként díjazott a MÁV az Egri Járási Ügyészség úgy számolt be, a vonatközlekedést irányító munkatárs „a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva” próbálta irányítani a vonatforgalmat, miután meghibásodott a rendszer, a mozdonyvezető pedig figyelmetlenségből nem vette észre a váltó kitérő irányba állását, és csak akkor tudott fékezni, amikor már áthaladt azon.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság az elsőrendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától, áll a közleményben.

Elküldtük kérdéseinket a MÁV-nak azzal kapcsolatban, hogy miért tüntettek ki olyan dolgozót, aki gondatlanság miatt kis híján balesetet okozott, visszavonták-e a kitüntetéseket, indult-e belső vizsgálat az ügyben, illetve az ítélethirdetés után adnak-e hírt a történtekről. Válaszukkal frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: Válaszolt kérdéseinkre a MÁV

A cég azt írta:

a vasúttársaság még nem kapott hivatalos értesítést az Egri Járási Ügyészségtől a vádemelésekről.

Hozzáteszik, hogy

a 2019 augusztusi esetben érintett mozdonyvezető tavaly januárban közös megegyezéssel távozott a vasúttársaságtól, már nem áll a MÁV-START alkalmazásában.

A másik érintettről pedig azt írták:

az állomáson dolgozó forgalmi szolgálattevőt alacsonyabb beosztásba helyezték át, biztosítóberendezést jelenleg sem kezel, vonatforgalmat nem szabályoz.

A MÁV szerint a forgalmi vonalirányító mindenben helyesen járt el az eset kapcsán. A történtek tanulságait beépítették a kapcsolódó munkaköröket ellátók képzési anyagaiba.

A cég emellett jelezte, hogy a megkeresésükben és a cikk első verziójában összekevertük a forgalmi szolgálattevőt és a forgalmi vonalirányítót, hibánkért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!