Két vasutas miatt majdnem összeütközött két IC-vonat. Egyikük gombostűkkel rögzítette a kezelőgombokat

2021. szeptember 30. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek a gondatlan magatartása miatt veszélyesen közel került egymáshoz két Intercity-járat egy Heves megyei vasútállomáson, írja közleményében az Egri Járási Ügyészség.

2019. augusztus 9-én az elsőrendű vádlott forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a Hort-Csány vasútállomáson, így az ő feladata volt a vonatközlekedés irányítása. Észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, ami miatt az általa kezelt biztosítóberendezésen „a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva”,

így például a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé gombostűt szúrva

kezdte el az állomáson átmenő forgalmat irányítani.

Az egyik ilyen szabálytalanul végrehajtott művelet során a váltók kitérő állásba vezérlődtek, átálltak, így az állomásról ekkor kihaladó IC-járat és az oda érkező vonat azonos vágányon való szembeközlekedésének a lehetősége fennállt. A váltók átállásának pillanatában a másodrendű vádlott által vezetett, kihaladó IC-vonat 94 méterre járt a rossz irányba lévő váltótól.

A mozdony vezetője azonban csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet,

mivel nem figyelt, és nem vette észre a váltó kitérő irányba állását. Emiatt már csak akkor kezdett fékezni, amikor azon áthaladt. Így viszont a mozdony már bekerült az állomásra érkező IC-vonat tervezett vágányútjába, amely egyébként ekkor a bejárati jelző előtt 52 méterrel állt.

A két szerelvény egymástól való távolsága a megálláskor 205 méter volt. A vonatkocsikban 300-an utaztak.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság az elsőrendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától, áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!