Nézőpont: Nem nőtt az ellenzéki pártok támogatottsága az előválasztás miatt

2021. szeptember 29. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatása szerint az előválasztás és a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció sem tudta érdemben befolyásolni az ellenzéki pártok és a Fidesz támogatottságát.

Az 1000 fős, telefonos megkérdezéssel készült reprezentatív felmérés szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 53 százalékon, az ellenzéki összefogás pedig 45 százalékon áll, míg augusztusban 52-46 volt ez az arány, a Nézőpont szerint a hibahatáron belül változott a két tábor támogatottsága azóta. „A két mozgósító kampány összességében hatásában kiegyenlítette egymást, mindkét szavazótábor elszántabbá vált, de a két szavazótábor közötti versenyhelyzet nem változott.”

Orbán Viktor hétfőn arról posztolt, hogy már 700 ezren írták alá a petíciót. Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerdán reggel arról posztolt Facebook-oldalán, hogy több mint 633 ezren vettek részt az előválasztás első fordulójában. A Nézőpont nagyjából 700 ezerre saccolta az előválasztók számát.

Arra a kérdésre, hogy „melyik párt, vagy pártszövetség listájára szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?”, 2 százalék válaszolta azt, hogy egyéb pártra voksolna.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Az ellenzéki előválasztás első fordulója kedd este zárult. Ezen eldőlt, hogy kik lesznek az egymással megállapodó hat ellenzéki párt jelöltjei a 2022-es választáson, és hogy kik azok a miniszterelnök-jelöltek, akik bejutnak az előválasztás második fordulójába, ahol a választók arról fognak szavazni, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója. Szerdán érkeznek az eredmények, ezek alakulását a Telex elemző műsorában is nyomon tudja követni. Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint a szavazatszámlálás országosan 9 órakor kezdődik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!