Mindenkit meglepett a rekordmagas részvétel

2021. szeptember 29. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi előválasztási tapasztalatok alapján egy ilyen, először megrendezett demokratikus verseny esetében már az 5 százalékos részvétel is sikernek számíthat.

Perszer az ellenzéki pártok már az ajánlásgyűjtési időszakban fokozódó érdeklődésről beszéltek, és azzal számoltak, hogy az előválasztáson az összes magyarországi választó 8 százaléka, azaz 600–700 ezer ember vesz részt. Ezt az arányt az alapján számolták ki, hogy 2019-ben a közel 1,4 millió választásra jogosult budapesti lakos közül 70 ezren vettek részt a főpolgármesteri előválasztás második fordulójában.

Ennek ellenére az előválasztás első napjaiban, elsősorban az informatikai rendszer összeomlását, valamint főként az online előválasztási kapacitások biztosítása jelentős kihívást jelentett az állami forrásokban aligha bővelkedő – legalábbis a kormányoldalhoz képest – ellenzék számára. Az online rendszert, elsősorban a Momentum és a civil aHang erőfeszítései árán sikerült az érdeklődésnek megfelelően felpörgetni az utolsó napokra, így az előválasztók jelentős aránya, több mint százezren adhatták le interneten a voksukat.

Grafikánk alapján az is látszik, hogy az előválasztás első fordulójában 122 782 ember, azaz az előválasztók 19,37%-a online, 511 029 ember, azaz a szavazók 80,63%-a pedig sátorban adta le a voksát.

Az összrészvételre vonatkozó számítás tehát bejött, a nagyjából 8 százalékos arány pedig kimagaslónak mondható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!