Závecz: Budapesten kétszer erősebb az ellenzék, mint a kormánypártok

2021. szeptember 28. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosban fölényesen vezet az ellenzék, kétszer annyi támogatójuk van, mint a Fidesz–KDNP-nek (52, illetve 25 százalék), a 2000 fő alatti községekben nagy előnye van a kormánypárti listának, az itt élők 45 százaléka szavazna rájuk, az ellenzékre 33 százalékuk – áll a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásában. Országosan megáll az egál.

A 2000 főnél népesebb községek lakói is inkább a Fidesz–KDNP-t támogatják, de a százalékos előny valamivel kisebb: 41-34. A 20 000 fő alatti városokban szorosabb a verseny, de a kormányerők itt is vezetnek (38%) az ellenzékkel szemben (32%). A 20 000 fő feletti városokban már eléggé kiegyenlítettek az erőviszonyok: a Fidesz–KDNP 43 százalékon, az ellenzék 40 százalékon áll. A megyeszékhelyek, megyei jogú városok kategóriájában a támogatottsági arányok átbillennek az ellenzék felé: a hatpárti közös listára 37, a kormánypártokéra 34 százalék voksolna.

A pártok támogatottsága szeptemberben:

  • A Fidesz tábora változatlan méretű maradt az elmúlt egy hónapban, a választókorú népesség 35 százaléka támogatja – 2,8 millió fő.
  • A Jobbik nyáron át tartó lassú visszaesése megállt, az augusztusi 11-ről egy kicsivel emelkedett a támogatók aránya, 12 százalékra – ez az arány közel 1 millió szimpatizánst jelent.
  • A Demokratikus Koalíció tábora valamelyest kisebb lett, 12 százalék volt, most 11 százalék – jelenleg nagyjából 900 ezer támogatójuk van.
  • A sorban az MSZP következik, a múltkorival azonos, 5 százalékos – 400 ezres – táborral.
  • A Momentum legutóbb 5 százalékon állt, most 4 százalékos – bő 300 ezer támogatójuk van.
  • Az LMP tartja a 2 százalékot, ami nagyjából 150 ezer szimpatizánst jelent számukra. A Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékos, így mindegyiküknek megközelítőleg 100 ezer szimpatizánsa van. A pártnélküliek aránya 27 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 48 százalékos, a második helyen a DK áll 18, a harmadikon a Jobbik, 15 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az eltökélt szavazók csoportján belül, a Momentum 5 százalékos. Az LMP ebben az aktív választói körben 3 százalékára számíthat, a Párbeszéd 2, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékra.

Az elmúlt hónapok tapasztalata, hogy a Fidesz–KDNP, illetve a hat együttműködő ellenzéki párt közös listáját szinte azonos arányban támogatják, az eltérések statisztikai értelemben nem számottevőek. Most szeptemberben az ellenzéket a teljes népesség 38 százaléka támogatja, a kormánypártokat 37 százalék. Ha a választáson való részvételüket biztosra ígérőket és már elköteleződött szavazókat vesszük alapul, akkor körükben mindkét politikai oldal 49-49 százalékra számíthatna.

Nemcsak a támogatottsági arányok, hanem az emberek várakozásai is eldöntetlen politikai csatározást jeleznek. A Fidesz–KDNP győzelmét 39, az ellenzékét 38 százalék prognosztizálja, 23 százalék bizonytalan a végeredményt illetően. A kormánypártiak valamivel optimistábbak, 97 százalékuk szerint megnyerik a választást, az ellenzékiek 92 százaléka reméli a saját politikai oldal győzelmét.

(Az adatfelvétel ideje: 2021. szeptember 13–20. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!