Véres szennyvíz, mocskos plafon várta a Nébihet az óvodába is beszállító horrorvágóhídon

2021. szeptember 23. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal felfüggesztették egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhíd működését, amelynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve súlyos szabálytalanságokat tártak fel – tájékoztatta a Nébih csütörtökön az MTI-t.

Az üzemben a leírás, a képek és a rögzített videó alapján is borzasztó, vagy ahogy a Nébih fogalmaz, gyomorforgató körülmények uralkodtak:

  • az udvaron rovarral szennyezett fagyasztott termékek voltak,
  • az egységben is nagy mennyiségű rovartetemet találtak,
  • a vágóhíd belső részein nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit (kézmosószer, papírtörlő, kuka), több kézmosó és eszközfertőtlenítő nem működött,
  • a padozaton pangott a véres szennyvíz,
  • a gépek és berendezések, az oldalfal, de még a mennyezet is szennyezett volt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a vizsgálat amiatt indult, hogy súlyos szerződésszegést jelentett a Közbeszerzési Hatóság felé egy ügyfél a vállalkozással szemben, amiért az kifogásolt minőségű húskészítményeket – virslit, felvágottat, egyéb késztermékeket – kapott. A bejelentett vállalkozás ráadásul óvodákba, iskolákba, közintézmények részére szállította a kifogásolt minőségű árukat. Ezek nemcsak silány minőségűek voltak, de romlottak és több eseteben már kukacosak is.

A Nébih közölte, hogy a vállalkozás együttműködik a hatósággal az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai jogsértések mielőbbi megszüntetése érdekében; az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!