Jogszerűtlenül igazoltatták a Putyin kifütyülésére készülő Juhász Pétert 2017-ben

2021. szeptember 23. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert Juhász Péter, az Együtt akkori pártelnöke egy 2017-es igazoltatás ügyében – Juhász azután fordult a bírósághoz, hogy 2017. február 2-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása alatt 16 rendőr kezdte őt és társait igazoltatni az Andrássy úton, amikor az orosz elnök konvoja elhúzott mellettük.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint az igazoltatás jogszerűtlen volt, továbbá „konkrétumok nélküli feltételezések alapján, az eset körülményeinek valós megítélése nélkül” történt, olvasható a Helsinki Bizottság közleményében. A bíróság továbbá kimondta, hogy a rendőri intézkedés megsértette Juhász véleménynyilvánításhoz és a mozgásszabadsághoz való jogát, illetve Juhász egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait is, mert az intézkedést kifejezetten a Putyin-látogatás ellen tiltakozó pártelnök politikai véleménye miatt rendelték el.

A rendőrségnek nem sikerült igazolnia, hogy a Juhásszal szembeni bánásmód nem volt megkülönböztető és számára nem volt kedvezőtlen. Ahogyan azt sem, hogy alapjogkorlátozására valóban szükség volt, és az arányos lett volna.

A rendőrök a helyszínen azzal indokolták az intézkedést, hogy az országos főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el. Az igazoltatás elsődleges célja a tüntetők személyazonosságának megállapítása volt. Csakhogy – mint a bíróság is leszögezte – önmagában az, hogy valakit nem ismer a rendőr, nem szolgálhat az igazoltatás jogalapjául.

Később pedig az volt a rendőri magyarázat, hogy attól tartottak, Juhász esetleg kiszalad az úttestre, és megzavarja a védett személy gépkocsioszlopának haladását. Az eljárás során azonban a rendőrségnek nem sikerült bármivel is bizonyítania a feltevését.

„Talán úgy tűnhet, hogy nincs sok értelme a jogorvoslatnak, ha négy és fél év telik el egy rendőri intézkedés jogszerűtlenségét kimondó bírósági ítéletig. Itt mégis van jelentősége. Ugyanis ismételten bebizonyosodott, hogy mindenki kifejezheti rosszallását a hatalom önkényével szemben. A bíróságban még lehet bízni. Ezzel együtt mégsem javasolnám a jövőben a bírósági eljárások tömeges megindítását. Mert a kormányváltás után vélhetően megnövekszik a korrupciós cselekményekkel és egyéb visszaélésekkel kapcsolatos eljárások száma, így szükség lesz a bíróságok kapacitására”

– értékelt az ítélet után Juhász.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!