Az abortusz szigorítását támogató volt amerikai alelnök is eljön a kormány demográfiai konferenciájára

2021. szeptember 23. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A család és a fenntarthatóság jelszavával negyedszerre tartják meg a Budapesti Demográfiai Csúcsot.

A kormány családpolitikájának sikerességét is hirdető, csütörtökön kezdődő, kétnapos rendezvényen

  • Orbán Viktor mellett felszólal
  • az Egyesült Államok tavalyi elnökválasztásán vereséget szenvedő republikánus Donald Trump alelnöke, Mike Pence – akinek 2016-ban, még indianai kormányzóként aláírt, szigorítást célzó abortusztörvényét 2018-ban alkotmányellenesnek találta a bíróság –,
  • Andrej Babiš, annak a Csehországnak a kormányfője, amelyre a lengyel kormány neheztel, mert nem gördít akadályt a lengyel nők csehországi abortusza elé,
  • a programban szerepelt, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy mégsem jön a kontinens legszigorúbb abortusztörvényét idén életbe léptető Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki.

Diplomáciai konvojok Budapesten

  • A Várkert Bazárban tartandó, ötszáz vendéget váró eseményen fellép a magyar kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló szerb államfő, Aleksandar Vučić,
  • Janez Janša szlovén kormányfő és
  • Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja is.

(A volt izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu az eredeti tervekkel ellentétben végül nem lesz jelen.)

A magas rangú diplomáciai küldöttségek miatt időnkénti forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban.

A rendezvény előtti napon az esemény házigazdája, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a részt vevő állam- és kormányfők a tervek szerint közös konferencianyilatkozatot írnak alá.

A nyilatkozat célja, hogy az aláírók tanúságot tegyenek arról, ők is a családokban látják a megoldást a demográfiai problémákra. A nyilatkozat szövege még egyeztetés alatt van – idézte Novákot az MTI.

Rajtuk kívül a rendezvényre közéleti szereplőket, tudósokat, civil és egyházi szereplőket, valamint a vállalati szféra mindazon képviselőit is várják, akiknek van mondanivalójuk arról, miként lehet családközpontúan gondolkodni, elősegíteni a gyermekvállalást és a demográfiai kihívásokra családközpontú válaszokat adni. A demográfiai csúcson tizennyolc országból hetvenen szólalnak majd fel, és az eseményre több mint száz sajtóorgánum regisztrált – tudatta a családügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Az előadók szekciókban beszélnek majd demográfiáról, fenntarthatóságról és családközpontúságról. A panelbeszélgetéseken egyebek mellett az európai jó gyakorlatokról lesz szó, családszervezetek, egyházi szereplők mondják el tapasztalataikat, de elméleti, ideológiai témájú blokk is lesz, valamint vállalatvezetők is megosztják gondolataikat arról, hogyan járulhatnak hozzá a családközpontú élethez – tudatta Novák a Duna Worldön, az M1-en és a miniszter Facebook-oldalán is élőben követhető eseményről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!